Yang Ikut

Thursday, 5 August 2010

Tidak ada apa yang pelik

Reactions: 
Beberapa bulan lalu aku pernah menulis siri bunuh diri. Kali ini aku ingin menulis lagi atas permintaan seorang sahabat untuk mengulas isu seorang bekas ahli politik yang didapati terbunuh bersama pembantu wanitanya dalam sebuah kereta. Teori awal menyatakan bahawa ahli politik itu mungkin membunuh pasangannya dahulu, sebelum menembak dirinya pula. Hipotesis ini tentulah berasas kepada dua peluru di kepala wanita, dan satu peluru lagi di tubuh ahli politik tadi.

Maksudnya, mustahil ahli politik tadi menembak dirinya dulu, kemudian menembak dua kali di kepala wanita tadi.

Kalau satu peluru di kepala lelaki, dan satu peluru lagi di kepala wanita pula bagaimana? Kalau begitu situasinya, persoalan yang mungkin timbul ialah siapa yang menembak dulu. Kalau dua peluru di kepala lelaki, dan satu peluru di kepala wanita, hipotesisnya akan bertukar lagi. Mungkin wanita itu yang menembak dulu.

Atau ada orang lain yang menembak? Mereka mungkin tahu teknik hipotesis ini. Mereka masuk ke dalam kereta, mereka menembak dari dalam. Kalau begitu, pembunuh ini tentu seorang profesional.

Ia juga hal yang boleh jadi.

Kita tinggalkan dulu. Biarkan polis melakukan kerja mereka.

*********************************

Kajian mendapati manusia yang berumur 65 tahun ke atas cenderung membunuh diri. Teori yang berkait dengan hal ini ialah theory of social roles. Pada usia ini, peranan kita telah berubah dengan begitu banyak. Ada yang berpencen dan hilang pekerjaan. Berubah menjadi bapa/ibu kepada datuk atau nenek. Ada yang kematian pasangan dan sebagainya. Tidak kurang yang sakit dan hilang upaya.

Semua ini adalah alasan utama dalam teori ini. Umur ini juga, biasanya untuk kembali recover sangat sukar. Kerana masa semakin pendek. Umur kian bertambah. Ia berbeza kalau umur 25 atau 35 tahun. Masih banyak ruang yang boleh diperbaiki.

Umur yang sebegini juga memungkinkan seseorang itu untuk murung, dan tidak kurang yang cenderung membunuh diri. Semua ini ialah kerana mereka tidak ada pilihan lain. Luar mungkin kelihatan bahagia. Hati di dalam siapa yang tahu.

Dalam budaya kita - kerana kita tidak pernah ambil berat akan hal penyakit psikologi, kita adakalanya tidak tahu pun sama ada ibu atau ayah kita di rumah murung atau tidak. Kita selalu beranggapan mereka kian menghampiri usia nyanyuk. Sedangkan hakikatnya, mereka mungkin sedang dilanda masalah kesunyian. Paling baik yang selalu kita lakukan ialah memanggil bomoh - dan kemudiannya mula berbicara tentang kemarahan roh nenek moyang.

Harus juga diingat - aktiviti seksual - atau sekurang-kurangnya keinginan seksual bagi kelompok umur ini juga masih normal. Bagaimana pun, ia hanya untuk lelaki. Tidak bagi wanita. Ini juga sebahagian perubahan yang dihadapi oleh kelompok usia ini.

Kajian di Finland mendapati bahawa 2/3 dari lelaki ini masih ingin atau cenderung berhubungan seks, tetapi hanya 1/4 bagi wanita. Kajian-kajian lain di Sweden juga menunjukkan hal yang sama. Separuh (1/2) dari lelaki yang berkahwin berhajatkan seks, tetapi hanya 1/3 bagi wanita.


Ini menunjukkan bahawa lelaki pada umur ini masih berhajatkan untuk memiliki pasangan hidup. Sebab itu - kalau bapa kita kematian ibu misalnya, kita jangan sesekali melarang mereka berkahwin lagi. Kita tidak tahu apa yang tersirat dalam hati mereka.

Dalam keadaan wanita berumur 60 ke atas semakin kurang aktif, dan lelaki pada umur yang sama sama ada tetap stabil, atau masih ada kecenderungan seksual, jadi tidaklah sesuatu yang ajaib kalau kita dapati banyak lelaki berusia lanjut masih mempunyai isteri muda atau teman wanita yang istimewa.

Semua ini sebenarnya didorong oleh tabie manusia itu sendiri.


Jadi - adakah pelik kalau lelaki berusia masih berhasrat berkahwin lagi - atau masih terjerat dalam percintaan? Mungkinkah lelaki pada usia ini masih lagi berhadapan dengan konflik cinta? Semuanya adalah hal yang boleh jadi.

Tidak ada apa yang pelik.

Yang pelik ialah apabila kita hanya tidak mahu mengambil tahu hakikat sebenar.

2 comments:

Abang Ben said...

bro... cuba tanya aliph turkistani (aliph janggut yang baru kawin tu)... dia ada calon turkistani. Kalau berminat le ;)

FakirFikir said...

Tanya untuk aku, atau utk hang sekali?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails