Yang Ikut

Saturday, 19 November 2011

Psychosocial safety climate

Reactions: 
Semalam aku menulis berkaitan hal 'safety climate'. Pada asasnya, bidang ini dipelopori oleh ahli akademik dari bidang kejuruteraan dan keselamatan pekerjaan. Sebab itu, bidang ini banyak mengkaji mereka yang berkerja di sektor pembinaan, keretapi dan pekerja off-shore.

Aku harap selepas ini aku dan Dr Ben dapat bergabung. Kalau tidak pun untuk penyelidikan, boleh bergabung bersembang di kedai kopi tajuk ini.

Dalam bidang psikologi, kami ada banyak konsep berkaitan 'climate'. Pada akhirnya, kajian mengenai climate ini boleh jadi - climate apa sahaja. kalau anda menggoogle, anda akan temui puluhan konsep climate. Ini adalah sebahagian dari bidang kajian aku.

Bidang spesifik aku ialah psychososial safety climate. Ia merujuk kepada sejauh mana organisasi memberikan keutamaan kepada kesejahteraan psikologi pekerja.

Kedengarannya agak pelik. Ia memang pelik dalam konteks kita. Sebab itu, di negara kita, kalau anda ingin meminta cuti sakit - kita perlu memberikan kesakitan sakit fizikal. Jarang kita diberi cuti sakit kalau kita mengadu stress atau murung.

Kita juga cenderung untuk mentertawakan orang yang memberitahu kesihatan mentalnya terjejas. Sebabnya, dalam definisi masyarakat kita - sakit hanya bersifat fizikal.

Kita juga jarang bertemu dengan pakar kalau dilanda kemurungan. Sebaliknya kita sanggup meredah kampung di pedalaman mencari bomoh Siam terbaik.

Dalam erti kata yang lain, tidak ada kesihatan psikologi dalam kamus hidup kita.

Di Barat, anda boleh meminta cuti sakit kalau dilanda stress. Anda juga boleh membuat tuntutan Work Cover (seperti Perkeso) kalau anda diserang sakit yang agak lama. Ini menunjukkan ciri-ciri psychososial safety climate. Budaya kerja yang memberikan keutamaan kepada hal-hal bersifat psikologi.

Di Malaysia tidak ada sesiapa pun yang peduli akan hal ini. Kita mungkin tidak tahu bahawa majoriti yang membunuh diri di Malaysia ialah para pekerja. Jarang orang yang sakit jantung akan bunuh diri, tetapi banyak mereka yang dilanda kemurungan.

Kita juga mungkin belum menyedari mengapa begitu banyak orang terlibat kemalangan di jalanraya semasa pergi dan balik kerja. Ia bukan semata-mata kerana jumlah kenderaan yang banyak atau jalan yang teruk.

Ia mungkin disebabkan oleh 'Cognitive failure'. Cognitive failure ini berlaku apabila kita hilang fokus kepada satu-satu perkara. Misalnya walaupun kita membaca, kita sebenarnya berfikir perkara lain. Ketika kita memandu, otak kita mungkin sedang berfikir hal kerja. Semua ini adalah hal-hal psikologi.

Puncanya mungkin dibawa dari tempat kerja.

Ini adalah antara bidang kajian aku sekarang.

Tulisan aku bagi hal ini antara yang banyak dibaca.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails