Yang Ikut

Tuesday, 1 November 2011

Tearoom sex!

Reactions: 
Tajuk kali ini agak menggerunkan, tetapi ia sebenarnya tidak ada apa-apa. Ia isu etika penyelidikan.

Tearoom sex study - kajian PhD yang dilakukan oleh Laud Humphreys di Washington University pada pertengahan tahun 1960-an, dianggap satu kajian sosiologi yang paling kontroversi.

Humphreys - dalam kajiannya ini cuba melihat adakah lelaki mempunyai perbezaan karektor manusia, atau dalam kata yang lain adakah manusia ini berbeza dalam kehidupan pribadi dan kehidupan sosial.

Kajian dilakukan ke atas pelaku homeseksual di tandas awam di Amerika. Tandas awam inilah yang dikenali sebagai 'tearoom'. Humphreys, menempatkan dirinya di dalam tandas awam tersebut. Melihat kepada lelaki homoseksual ini masuk ke dalam tandas, beliau memperkenalkan dirinya sebagai penyelidik. Bagaimana pun, beliau juga berperanan sebagai 'watchqueen' - orang yang memerhatikan kalau ada polis yang masuk. Dengan membunyikan batuk atau isyarat tertentu, maka pelaku homoseks di dalam tandas ini sedar kehadiran pihak berkuasa.

Dengan cara inilah, beliau menjadi lebih akrab dengan pelaku homoseksual ini. Beliau boleh mewawancara mereka. Banyak dari mereka yang mahu diwawancara ini ialah mereka yang ada pendidikan.

Bagaimana pun, Humphreys tidak hanya sekadar itu sahaja melakukan kajiannya. Masih banyak maklumat yang belum terungkap.

Beliau juga mengekori pelaku seks ganjil ini dan mencatatkan nombor plat kereta mereka. Menggunakan nombor plat kereta ini, beliau mendapatkan pula alamat rumah subjek. Setahun kemudian, beliau menjejaki rumah subjek kajian - dengan mengaku sebagai ahli banci kesihatan. Sekali lagi beliau menemuduga mereka tanpa bertanya maklumat homoseksual pun.
Yang ditanya ialah kesihatan mereka.

Apa kesalahan kajiannya?
1. Beliau membantu subjek melakukan jenayah dengan bertindak sebagai 'watch queen'.
2. Beliau mencatatkan plat kereta tanpa pengetahuan subjek kajian.
3. Untuk mendapatkan nombor lesen, beliau memberitahu jabatan polis bahawa beliau ialah penyelidik pemasaran. Senarai nombor lesen dan maklumat pribadi ini diminta diletakkan di dalam peti surat.
4. Ketika ke rumah subjek, beliau tidak memberitahu pun tujuan sebenar kajiannya ialah berkaitan homseksual. Sebaliknya, beliau menipu dengan menyatakan beliau mengkaji aspek kesihatan.

Bagaimana pun, hasil kajiannya ini, banyak kisah kecurangan manusia bernama lelaki ini terungkap.

Banyak daripada mereka bukanlah pelaku homoseksual sepenuhnya, tetapi adalah mereka yang mempunyai isteri. Mereka juga memberitahu kehidupan mereka tertekan selepas isteri mempunyai anak. Jadi, cara lain ialah mendapatkan kepuasan di tandas awam. Mereka juga ada pendidikan dan beragama. Hanya sedikit sahaja subjeknya ialah mereka yang bujang, dan pelaku homoseksual sejati.


Kajian ini hanya disedari sebagai menggangu kehidupan peribadi manusia, pada akhir kajiannya apabila ada panel penilai universiti tidak bersetuju dengan kajiannya. Mereka mengatakan ia kajian yang tidak beretika dan menerobos ruang rahsia manusia. Tesis PhD ini telah dibantah banyak pihak. Hampir separuh daripada ahli akademik di jabatan telah meninggalkan universiti. Suratkhabar mengecam kajian ini.

Bagaimana pun, Humphrey berkata kajiannya ini telah banyak membantu masyarakat. Hasil kajiannya juga telah membuka ruang pihak polis mengesan dan menangkap pesalah deviance seks ini.

Paling utama, kajian ini mengungkap cerita sebenar kisah makhluk manusia. Ia mengungkap cara kita berlakon. Kita berlakon baik, tetapi realitinya kita mungkin tidak sebaik seperti yang kita lakonkan dalam keluarga kita.

Kita mungkin manusia terhodoh dalam realiti sebenar.

Cara Humphreys mendapatkan data mungkin antara yang terburuk di zamannya. Tapi kini, kajiannya ini antara yang selalu disebut manusia.

2 comments:

Anak Pendang Sekeluarga said...

mashallah,menarik coretanya

rizwan said...

Bagus tajuk kali ini,mungkin boleh ulas lagi.Adakah kajian seperti ini ada dijalankan di sini?selain golongan homoseksual golongan yg dikenali sbgai "pengkid" juga boleh dijalankan kajian seperti ini.bukan apa sebagai masyarakat mereka saya juga ingin tahu serba sedikit.kerana apa yg saya perhatikan setakat ini maaf saya katakan mejoritinya berbangsa melayu.timbul juga tanda tanya.mungkin saudara fakirfikir ada jawapannya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails