Yang Ikut

Thursday, 24 November 2011

Bengkel SEM

Reactions: 
Seorang ahli akademik aka Blogger yang banyak menulis berkaitan hal penyelidikan dan statistik, bertanya aku bila akan aku kendalikan bengkel Structural Equation Modelling (SEM). SEM ini juga ialah sejenis statistik yang jarang-jarang digunakan di negara kita, tetapi ia antara kaedah statistik terbaik dalam penyelidikan. Ia mampu menganalisis hal-hal yang tidak mampu diterangkan oleh software SPSS dan SAS.

Software SEM ini banyak. Antara yang terkenal dan banyak dipakai ialah LISREL dan
AMOS. LISREL mungkin terkenal di Amerika Syarikat dan Kanada, tetapi tidak di rantau lain. AMOS mungkin antara software yang yang mampu menandingi LISREL, dan dianggap sebagai software yang baik dalam konteks SEM ini. Ia juga mudah dan agak 'friendly', tetapi ia tetap ada kelemahannya. Ia tidak boleh menganalisis multi level data.

Kini muncul pula Mplus. Mplus mungkin statistik yang dianggap sempurna dalam hal SEM ini. Ia mampu menganalisis data individual dan multi-level. Tetapi, software ini aku belum pandai lagi. Baru berjinak-jinak dan hanya sesuai untuk kegunaan sendiri sahaja. Belum boleh mengajar orang lain.

Bila akan aku kendalikan bengkel SEM?

Nanti tunggu masa yang lapang dan sesuai.

1 comment:

mulan said...

Sempat la kot akak balik untuk belajar MPlus.Mahal giler kat sini,nearly $2000(4 hari.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails