Yang Ikut

Tuesday, 31 May 2011

The end of ERA journal rankings

Reactions: 
Seperti di Malaysia, penulisan jurnal juga menjadi isu di Australia.

Di Australia, penulisan jurnal adalah sebahagian dari syarat penilai prestasi ahli akademik. Bagaimana pun, ada isu kontroversi yang berlegar dalam isu ranking jurnal ini. Masyarakat akademik seluruh dunia umumnya, menggunapakai ranking yang ditetapkan oleh ISI Web of Science. Semakin tinggi impact factor, maka semakin baiklah sesuatu jurnal.

Bagaimana pun, di Australia - seperti juga dalam banyak bidang yang lain, mereka akan cuba mewujudkan ranking mereka sendiri. Itulah gaya Australia. Mereka mewujudkan ERA journal rankings.

Masalah wujud apabila tidak terdapat keseragaman di antara penilaian ISI dan ERA. Ada jurnal yang dinilai tinggi oleh ISI, sebaliknya sangat teruk dalam penilaian ERA. Lebih buruk, ada jurnal yang sangat rendah kualitinya dalam penilaian ISI, tetapi dianggap sangat baik dalam ranking ERA. Ini khususnya jurnal yang diterbitkan di Australia.

Hasilnya, reputasi ahli akademik Australia di mata dunia semakin jatuh. Mereka didapati telah kurang menerbitkan tulisan dalam jurnal kualiti tinggi dalam ISI ranking. Ini kerana mereka terpaksa mengikut kerenah ERA.

Kerana banyak kritikan yang diterima, akhirnya semalam kerajaan Australia bersetuju menilai semula ERA. Berakhirlah era di mana Australia boleh menentukan sistemnya sendiri dalam semua perkara.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails