Yang Ikut

Tuesday, 24 May 2011

Apa itu tekanan kerja

Reactions: 
Tulisan ini hanya sesuai untuk penyelidik dan mereka yang berkaitan.

Kita sudah menceritakan secara umum teori JD-R. Kali ini kita bincang pula model DISC dalam mencari sebab manusia stress di tempat kerja.

Seperti Bakker, de Jonge juga menggunakan istilah job demands dan job resources. Di dalam JD-R, job resources dikatakan mampu mengurangkan impak job demands. Maksudnya, walaupun kita dihadapkan dengan kerja yang banyak (high job demands), tetapi dengan adanya job resources (misalnya sokongan ketua), manusia akan kurang tertekan.

Bagaimana pun, de Jonge percaya istilah job demands dan job resources oleh Bakker terlalu umum. Bagi beliau, job resources tidak memberikan apa-apa kesan kepada job demands, kalau bentuknya bebeza. Misalnya kalau sesorang dihadapkan dengan kerja yang banyak (fizikal), tetapi sokongan job resources pula dalam bentuk kognitif (misalnya pemikiran), maka ia tidak mengubah tekanan pekerja.

Sebab itu, de Jonge memperkenalkan 3 bentuk demands dan resources yang dikelompokkan dalam bentuk kognitif, emosi dan fizikal. Kalau seseorang itu dihadapkan dengan kerja yang berbentuk emosi (misalnya kerja operator khidmat pelanggan), maka job resources yang berbentuk emosi adalah lebih sesuai untuk membantu mengurangkan tekanan (misalnya sokongan secara pribadi oleh rakan-rakan).

Kerja seperti kawan aku - Azam SwingingBowl mungkin ada 3 bentuk tekanan ini sekaligus. Selain mengangkat barang masak untuk menggoreng (fizikal), dia juga perlu berfikir resipi masakannya (kognitif), dan pada masa yang sama perlu menunjukkan senyuman kepada pelanggan (emosi).

Kelebihan teori ini ialah ia memperkenalkan 3 match hypotheses. Pengujian hipotesisnya juga berbeza dengan apa yang kita belajar di universiti kerana mereka menggunakan pendekatan yang lain.

Pengkaji job stress kita di Malaysia mungkin boleh mencuba model ini juga.

1 comment:

zarch said...

Asalam, menarik betul untuk mengetahuinya, terimakasih kerana berkongsi diruang blog ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails