Yang Ikut

Tuesday, 29 July 2008

Budaya menderma

Reactions: 
Melihat kepada budaya dan nilai orang Barat, adakalanya mereka tidaklah begitu 'sumbang' seperti yang digembar-gemburkan. Sekian lama, dalam tradisi kita, apabila memperkatakan hal yang buruk dan negatif, selalunya kita menghalakan prasangka itu kepada kecelaruan nilai Barat. Itulah yang kita bayang dan gambarkan. Seolah-olahnya, hanya kita yang baik dan betul. Dan, yang datang dari Barat itu 'nangka busuk' belaka.

Di bandar kecil seperti Adelaide - seperti juga di kebanyakan bandar lain yang dihuni oleh masyarakat berkulit putih - tidak kelihatan sepertinya mereka bangsa yang ganas dan rakus. Hofstede dalam sistem nilainya sering merujuk kepada 'individualistik' apabila dibandingkan orang Barat dengan masyarakat lain. Tetapi, sekalipun masyarakat Asia yang dikatakan 'kolektif' itu - tidak pula semestinya mengamalkan cara hidup yang benar-benar kolektif.

Di Malaysia misalnya - kita memang gemar untuk menderma dan membantu orang lain. Tetapi, adakalanya tingkahlaku baik kita itu tercemar dengan kegemaran kita untuk memaparkan personaliti tertentu menghulurkan 'mock-up check' dengan wajah ceria di muka utama akhbar. Di Barat, kegiatan menderma nampaknya tidaklah ditunjukkan dengan acara penuh meriah seperti itu. Kedai-kedai amal seperti Salvation Army, Goodwill atau jualan amal yang dilakukan oleh badan kebajikannya tidak pun dipampangkan dengan cara menunjuk-menunjuk. Mereka tidak menganut Islam, tetapi perilaku mereka lebih baik dari kebanyakan umat Islam.

Dalam konteks negara kita - dengan kemelut ekonomi dan sosial - adakalanya kita sudah perlu untuk melakukan sesuatu bagi membantu mereka yang memerlukan. Menubuhkan kedai-kedai yang menjual barangan yang didermakan sama ada yang sudah terpakai atau tidak mungkin satu usaha yang baik. Masjid-majid juga perlu berfungsi untuk menjadi tangan di atas - sebagai institusi menguruskan derma untuk disumbangkan kepada orang ramai.

Malangnya, dalam budaya kita - kita bukan sahaja tidak menggalakkan usaha sebegitu. Kita tidak mempunyai badan yang menguruskan derma dan kebajikan secara sistematik. Hanya dalam waktu yang cemas - kita seolah-olah tergopoh-gapah untuk merayu orang ramai menderma. Budaya kita juga tidak begitu melihat menyumbangkan barangan terpakai sebagai perbuatan yang baik. Kita mahukan yang bersifat baru. Mengapa jadi begitu?

Jadi - dalam keadaan kita gawat ekonomi dan kekurangan wang - ada baiknya kita tubuhkan badan-badan yang boleh menggalakkan orang ramai menderma. Peti ais, televisyen, pakaian, bahan bacaan atau apa sahaja boleh didermakan oleh orang ramai kepada kedai yang dibangunkan khas sama ada oleh badan kebajikan, masjid atau pihak pemerintah. Barangan ini tadi kemudiannya boleh dijual semula kepada orang ramai yang memerlukan - tentunya dengan harga yang murah. Sekurang-kurangnya dengan cara begitu - orang yang susah ada cara untuk menjimatkan wang mereka, orang kaya - ada cara untuk menghulurkan bantuan - tanpa perlu mengharapkan lensa kamera dan liputan akhbar.

Barat - bukan semuanya tidak baik. Adakalanya kita yang berprasangka buruk semata-mata untuk menunjukkan kitalah yang paling mulia dan tulus.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails