Yang Ikut

Friday, 18 July 2008

Debat Anwar-Shabberi

Reactions: 
Buat pertama kalinya dalam sejarah demokrasi tanahair, debat politik ditayangkan dalam saluran televisyen. Kehadiran Penasihat PKR, DS Anwar Ibrahim tentu sahaja mencuri tumpuan umum melihat rentetan sejarah politik di belakangnya. Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Chik juga bukanlah calang-calang orang dalam menyampaikan hujah. Walaupun ditanggapi sesetengah orang sebagai 'orang baru', tetapi beliau yang juga merupakan bekas pensyarah sains politik di Universiti Kebangsaan Malaysia tentulah sedikit sebanyak arif dalam permainan politik tanahair. Beliau pernah menarik tumpuan persidangan agung UMNO apabila bercakap mengenai 'lembu suci'. Mungkinkah selepas ini akan lebih banyak debat-debat seumpama itu disiarkan di kaca televisyen, membuka lembaran baru untuk kita menilai dan berfikir.

Adalah satu kesilapan jika sekiranya kita lebih cenderung untuk mencari siapa yang menang atau kalah dalam debat tersebut. Membuka ruang perbahasan bukanlah seperti perlawanan bolasepak untuk menilai siapa yang harus menjadi juara liga. Kebenaran hakiki tidak mungkin ditemukan dalam debat. Penilaian manusia adalah subjektif. Kebenaran hakiki hanya milik Tuhan. Kebenaran yang dalam apa bentuk sekalipun - dalam tulisan ahli akademik, penghakiman di mahkamah, bukti-bukti saintifik - tetap akan ada yang meraguinya. Sejauh mana kita melihat dan dari blok mana kita berdiri. Itulah hakikat kebenaran.

Bagaimana pun, sebagai manusia kita akan sedaya upaya untuk melakukan terbaik bagi membuktikan kebenaran. Amerika Syarikat dan pihak Barat akan terus berkata mereka di pihak yang benar apabila melakukan pengeboman ke atas Iraq dan Afghanistan, dan kerosakan-kerosakan lain yang mereka lakukan di Vietnam, Panama dan sebagainya. Israel akan selalu berkata tindakan mereka melakukan penghapusan etnik Palestin sebagai sesuatu yang benar. Sebaliknya, umat Islam tidak pernah melihat apa yang dilakukan Amerika dan Israel itu sebagai sesuatu yang benar - bahkan adalah ketidakadilan dan kekejaman.

Atas nama kebenaran juga - para pejuang berani mati seperti Imam Samudera sanggup mengebom sebuah pusat peranginan di Bali yang mengorbankan puluhan nyawa manusia. Jadi - siapakah yang benar. Sebagai manusia - kita tidak akan menemui kebenaran hakiki - melainkan apabila kita dibicarakan di Padang Masyar.

Jadi -apabila kita membaca tulisan-tulisan di akhbar dan juga di Internet yang mengulas debat Anwar-Ahmad Shaberi bagi mencari siapa yang menang dan kalah - ia sebenarnya bukanlah hujah terbaik manusia demokrasi. Kita wajar memberikan peluang manusia bersuara dan mengemukakan pandangan. Menjadi tugas akhir kita ialah mengambil yang terbaik dan menapis maklumat yang mungkin kurang relevan. Tetapi untuk menyatakan hujah yang kurang relevan sebagai tidak benar adalah satu kesilapan - kerana orang yang mengemukakan pandangan tentulah juga telah menilai baik buruknya.

Menjadi masalah dalam konteks negara kita ialah kita jarang memberikan hak yang wajar untuk masyarakat bersuara - melainkan dalam tempoh beberapa bulan terakhir ini selepas pilihanraya umum yang lalu. Akhirnya dunia bersuara kita dipenuhi dengan khabar angin dan serkap jarang yang disalurkan melalui ruang maya. Ada yang betul, dan tentulah ada yang tidak. Budaya mengongkong hak bersuara ini juga menjadikan manusia menggunakan saluran lain untuk diminati dan mendapat pengaruh. Politik wang tentu tidak akan tersebar dengan banyaknya jika setiap ahli politik diberikan ruang berdebat di kaca televisyen - kerana pada akhirnya orang akan menilai keupayaan seseorang tokoh melalui hujahnya, bukan berapa banyak wang yang ada dalam poketnya. Demontrasi jalanan yang tentulah juga menyulitkan banyak orang - pengguna jalanraya, polis, peniaga dan sebagainya juga dapat dikurangkan apabila rakyat diberi hak mengemukakan protes dengan saluran yang betul. Tohmahan yang dilemparkan kepada pihak pemerintah juga mampu ditangani dengan lebih baik.

Debat Anwar-Shaberri sesuatu yang mempesonakan. Tentu sahaja kita berharap pada masa akan datang akan ada lagi debat seumpama itu. Sesuai dengan semakin banyaknya rakyat kita yang terpelajar - banyaknya universiti dan banyaknya kemelut yang sedang membungkam ruang fikir kita.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails