Yang Ikut

Friday, 15 June 2018

Catatan raya 1

Reactions: 
Hari ini semua orang pasti tahu hari ini ialah hari raya. Jika aku tak memberitahu pun, semua orang tentu akan mengambil tahu.

Kumulai raya tahun ini dengan bersolat sunat hari raya. Sudah banyak tahun aku tak bersolat sunat hari raya di Malaysia. Seperti biasa, tidak seperti lazimnya bersolat di luar negara, imam akan menerangkan khilaf berkaitan tatacara solat. Umumnya berkaitan jumlah takbir.

Di tanahair semua imam akan bercakap hal yang sama sahaja.

Imam muda yang tak ku kenal namanya memulakan mukadimah bercerita tentang tujuh dan lima takbir itulah. Katanya rakaat pertama ada 7 takbir. Fatihah di baca dihujungnya nanti. Lalu begitulah rakaat kedua. Ada 5 takbir. Aku pelan-pelan bisik ke telinga anakku - dan ajarkannya semula. Sebab ia bukan solat umum yang bersifat selalu - seperti solat jenazah juga - aku perlu selalu mengulang cerita ke telinga anakku.

Lalu imam pun memulakan takbirnya. Allah hu akbar. Lalu terus membaca Fatihah.

Ahh.

Khilaf dan silap ini memang sifat manusia. Jangankan makmum. Imam juga begitu sesekali.

Lalu aku ikut sahaja. Aku harap anakku tak kebingungan.

Habis solat aku pulang ke rumahku.

Ku tukar pakaian lalu tidur.

Raya ini memang beginilah.

Petangnya ku menunggu kontraktor memasang Njoy. Bukanlah ku tergoda sangat dengan pakejnya. Di kampung mertua ku ini, memasang antena televisyen sepertilah menggantungkan kain pelikat di atas bumbung. Ia tetap tidak mampu memanggil siaran apa pun. Kecuali siaran bintik-bintik.

Televisyen ku yang smart dan mahal baru ku beli dua hari lalu. Tiada guna ada televisyen jika tiada siaran apa pun.

Percuma sahaja ada siaran bola percuma jika sistem antena kita tak pernah berubah. Harap Menteri Penerangan yang baru tahu deritanya rakyat di kampung-kampung yang terpaksa melanggan tv berbayar. Bukan sebab mereka terasa gian hendak ada decoder untuk ditayangkan kepada tetamu. Tapi sebab kita seolah tidak pernah membuat apa-apa untuk memperbaiki infrastruktur.

Ah. Tak guna juga berbisingan. Ini hari raya.
No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails