Yang Ikut

Thursday, 17 May 2012

Selamat datang ke dunia PhD!-Part 2

Reactions: 
Seorang teman baik aku, sudah menghabiskan hampir 2 tahun di sebuah universiti di utara tanahair. Dia belum memulakan apa-apa. Sedang berjuang menyelesaikan proposalnya.

Seorang lagi pelajar aku temui di negeri seberang Laut China Selatan sudah hampir masuk tahun ketiga. Sedang berjuang dengan proposal. Cuma beberapa bulan terakhir ini baru menampakkan cahaya.

Seorang lagi teman aku - masuk tahun kedua. Belum memulakan apa-apa. Apabila beliau mencadangkan mahu melakukan kajian longitudinal, penyelianya bertanya 'untuk apa?', dan 'sempatkah?".

"Untuk apa?" dan 'Sempatkah?" ialah dua soalan yang saling berkaitan.

Jawapan untuk kedua-dua soalan tadi bergantung kepada siapa yang menyelia anda.

Untuk apa?

Kajian longitudinal ialah kajian yang cuba mengesan perubahan. Misalnya melakukan kajian pertama pada bulan Januari, dan melakukan sekali lagi kutipan data pada orang yang sama 3 atau 6 bulan berikutnya.

Ada yang mungkin setahun atau dua tahun kemudian. Bergantung kepada mazhab pengajian dan topik yang mahu dikaji.

Kajian yang biasa dilakukan di tempat kita ialah 'cross-sectional'. Kajian yang dilakukan sekali lalu.

Kajian 'cross-sectional' sudah hampir pupus sebenarnya. Sebabnya ialah kerana ia tidak akan diterima di jurnal besar. Ini kerana ia memberikan keputusan statistik yang meragukan dan tidak boleh diterima. Misalnya, responden menjawab 'rajin berkerja' pada skala kerajinan, dan dia juga cenderung menjawab 'sangat perform' pada skala prestasi. Sebabnya mudah. Dia menjawab pada waktu itu, dan otak kita memang mencari apa terbaik untuk kita. Statistiknya akan menunjukkan hubungan yang sangat kuat.

Sedangkan realitinya, itu hanya andaian otak semata-mata.

Istilah statistiknya ialah 'common method variance'. Itulah alasan paling baik untuk sesiapa sahaja untuk menolak kajian anda.

Jawapan akan berubah kalau ditanya 3 bulan lagi.

Sebab itulah, kajian yang baik bukanlah pada tajuknya. Kajian yang baik ialah dengan mengkritik kajian lalu yang tidak menggunakan metodologi yang betul. Dengan hanya sedikit kritikan, dan melakukan kajian longitudinal, tesis PhD anda bukan sahaja boleh menjadi baik dan banyak perkara boleh dibincangkan, ia juga tidak akan ditolak mentah-mentah oleh jurnal terhebat.

Sebab apa penyelia tadi bertanya untuk apa? Anda boleh meramalkan sebab apa dia bertanya begitu. Tidak kisalah mereka ini 'otai' atau tidak, berhati-hatilah memilih penyelia. Tatkala kita juga tidak berapa pandai, carilah seseorang yang boleh membimbing anda.

Sempatkah?

Soalan ini bergantung tempoh yang dihabiskan menulis proposal. Kalau masa yang terlalu banyak sangat digunakan menulis proposal, akhirnya kajian anda tidak akan ke mana juga. Lebih baik menggunakan metodologi yang sedikit canggih, walaupun proposal yang buruk. Daripada proposal yang tebal seperti buku teks, tetapi kajian anda tidak dipandang sesiapa pun.

Anda mampu melakukan 6 kajian dalam tempoh 3 tahun?

Lebih daripada itu sebenarnya.

Anda boleh menulis tesis yang baik, anda juga boleh menerbitkannya di jurnal yang hebat.

Kalau tidak, sekalipun nanti anda ada gelar 'Dr.', anda juga akan mengulang kesilapan yang sama menyelia pelajar anda.

Anda juga mungkin bakal menjadi 'Otai' baru.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails