Yang Ikut

Tuesday, 10 January 2012

Nota untuk calon Ph.D

Reactions: 
Seorang pelajar menghubungi saya kerana pihak jawatankuasa di sebuah universiti tidak bersetuju dengan tajuk dan kerangka proposal kajian yang beliau lakukan. Beliau juga mendakwa bahawa tajuknya terlalu besar. Mereka juga tidak faham apa yang dimaksudkan dengan Hierarchical Linear Modelling (HLM) dan multi level. Mereka memintanya membuat semula dan merombak keseluruhan proposal tadi.

Sebenarnya, saya sudah beberapa kali melihat kerangka kajian pelajar ini yang kini sedang membuat Ph.D di sebuah universiti tempatan. Saya rasa tidak ada salah cadangan kajian pelajar ini. Beliau telah mengambil kira common method variance dan objective measurement, seperti yang sedang banyak didebatkan dalam aliran pengajian psikologi di Barat.

Cuma, apabila seorang ahli jawatankuasa tidak bersetuju, dan berstatus Profesor pula, maka apa yang boleh pelajar tadi lakukan?

Saya katakan kepada pelajar tadi, hantarlah proposal itu kepada sarjana dari luar negara. Mereka lebih faham dan arif, apabila pelajar mencadangkan hal yang baru, terutamanya dari segi metodologi dan konseptual. Aliran kita masih tradisi dan adakalanya agak jumud.

Saya cuba menggoogle profesor tadi untuk melihat aliran kajiannya. Kerana banyak kajian yang dilakukannya hanya menggunakan korelasi, dan diterbitkan pula di jurnal XXXX, saya pun berkata, kalau begitu saya faham kenapa mereka menolaknya. Sebab itu, kalau anda menghantarkan model kajian yang komplikated, mereka tidak menyukainya. Hakikatnya, dengan software statistik moden hari ini - AMOS, Mplus, HLM atau LISREL, model sesukar mana sekalipun boleh dianalisis dengan mudah. Ia hal yang tidak boleh dilakukan oleh SPSS.

Sebab itu, kalau anda pelajar yang mempunyai pandangan yang agak lain berbanding dengan aliran konvensional, ada baiknya anda menggogle dahulu seseorang penyelia yang hendak dipilih. Aliran pengajian psikologi telah berubah dengan cepat 10 tahun kebelakangan ini. Jangan terpukau dengan gelar Prof atau Dr yang ada di depan nama seseorang. Lihat di mana mereka menerbitkan kajian, itu yang terlebih penting.

Dunia berubah, masa berlalu. Ada hal-hal yang kita boleh ubah. Ada hal yang tidak.

Artikel yang ditulis di dalam jurnal-jurnal seperti ini, misalnya Int J of Psychological Studies,
European of Social Sciences, Global Journal of Health Science dan beberapa lagi patut dinilai dahulu sebelum anda membuat citation, tidak kiralah sama ada mereka profesor atau tidak. Tidak juga penting sama ada mereka penyelia anda atau orang lain.

1 comment:

jedi said...

susah juga macam tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails