Yang Ikut

Sunday, 8 January 2012

Jurnal - apa yang selalu dilihat?

Reactions: 
Sekarang ini, salah satu usaha untuk menaikkan nama universiti di Malaysia, salah satu keperluannya ialah menulis jurnal. Dengan menulis jurnal, apabila ada penerbitan, bermakna secara tidak langsung nama universiti akan tertera bersama. Semakin banyak citation, semakin terkenal nama universiti di persada antarabangsa.

Trend menulis jurnal ini telah lama berlaku dalam tradisi universiti Barat. Hanya kita agak ketinggalan.

Ada universiti di Malaysia yang mengupah ahli akademik dari luar untuk menulis jurnal. Gajinya tentulah besar. Walaupun, saya adakalanya tidak bersetuju dengan cara ini kerana tidak ada pemindahan ilmu yang dilakukan.

Kini di Malaysia, pelajar pasca ijazah khususnya, turut dipaksa untuk menulis jurnal. Bagi saya ia hal yang baik, walaupun daripada segi yang lain, kita masih kekurangan. Khususnya, tidak ada orang yang mengajar kita bagaimana sepatutnya menulis jurnal bagi membolehkan peluang untuk diterbitkan itu tinggi.

Pada masa depan, saya mungkin akan membuat bengkel menulis jurnal.

Biasanya, apa yang menyebabkan jurnal diterima/tidak ditolak?

Pertama sekali dinilai ialah apakah sumbangan kajian/originality?

Kajian yang tiada originality akan ditolak begitu sahaja. Saya selalu melakukannya juga apabila saya menilai jurnal.

Apakah originality?

Ada kajian mengenai kesan beban kerja dengan kepuasan kerja yang telah dilakukan di Jepun. Kita mengkajinya pula di Kota Bahru? Bagaimana peluangnya? Besar kemungkinan akan ditolak juga. Sebabnya, diandaikan orang Asia ini sama sahaja. Jadi, kajilah di mana tempat sekalipun, hasilnya akan sama. Orang sudah sedia maklum.

Originality ialah menambah pengetahuan baru. Misalnya, kita sedia tahu bahawa beban kerja memberi kesan kepada kepuasan kerja yang rendah. Yang mungkin belum diketahui, adakah kesan ini pula bergantung kepada sifat kerja yang berstruktur atau tidak berstruktur. Ia mungkin ada originality di situ. Tambahan inilah dikatakan originality.

Semua hal ini berkait rapat dengan gap of research, limitation previous studies dan contributions of the present study.

Kedua yang dinilai ialah metodologi. Adakah cara kita melakukan kajian itu sesuai dengan topik. Katakanlah anda melakukan observation untuk melihat jumlah tidur dan kesan terhadap prestasi pelajaran. Ia akan ditolak sebab metodologinya tidak sesuai. Mustahil untuk melakukan observation, takut-takut penyelidik yang tertidur dahulu semasa memerhatikan subjek kajian tidur.

Ketiganya ialah statistik yang digunakan. Biasanya, kajian-kajian yang menggunakan statistik yang simple akan ditolak juga misalnya, korelasi, t-test, anova dan sebagainya. Alasannya mudah sahaja. Sebab ia tidak memberikan sumbangan apa-apa. Apa masalahnya kalau berbeza di antara sample A dan B, atau terdapat hubungan A dan B.

Tapi, saya lihat banyak juga kajian yang diterbitkan dalam jurnal. Ingat, itu ialah jurnal kelas ayam. Banyak juga penulis kita memilih jurnal kelas ayam. Jangan terpaku dengan gelar Dr atau Prof. Ini patut diperhatikan. Lihat di mana jurnal ini diindexkan. Biasanya jurnal yang baik disenaraikan di Scopus atau ISI. Jurnal yang buruk tidak disenaraikan di mana-mana kerana kualitinya yang teruk.

Apa lagi yang dilihat?

Tulisan dan struktur penulisan akan diperhatikan. Bagaimana pun, reviewer yang baik biasanya tidak akan menolak hanya kerana hal ini, melainkan tulisannya sangat jelek. Orang akan meminta diperbaiki 3 hal tadi dahulu sebelum meminta pengkaji memperbaiki hal yang ini. Ini biasanya akan dilakukan dalam revision kali kedua. Sebabnya mudah sahaja, kalau ketiga-tiga perkara di atas betul dan relevan, hal-hal lain boleh diperbaiki. Kalau ketiga-tiganya salah, ia tidak berguna apa pun.

Ia seperti rukun menulis jurnal.

Bagaimana pun, ia tidak bermakna hal ini sudah cukup untuk melayakkan manuskrip anda diterima.

2 comments:

ajaq said...

kenapa semua jurnal harus di nilai oleh "mereka"........apakah negara kita tidak ada standar jurnalnya sendiri?

jedi said...

mungkin patut pendedahan penulisan jurnal di dedahkan kepada pelajar sarjana muda juga..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails