Yang Ikut

Saturday, 31 December 2011

Stress dan kesihatan - Part 2

Reactions: 
Anda, sebagai orang awam mungkin jarang mendengar istilah ini - Cognitive failure atau kegagalan kognitif. Bagaimana pun, anda mungkin selalu mengalaminya.

Adakalanya apabila keluar dari rumah, anda mula terasa curiga sama ada ada api dapur yang sudah dipadam atau tidak. Pada waktu yang lain, anda jadi keliru di mana anda meletakkan kunci rumah. Sesekali tatkala menonton televisyen, kita tidak tahu pun apa yang sedang kita tonton kerana fikiran kita melayang ke tempat lain.

Contoh paling mudah ialah ketika bersembahyang. Kita jadi was-was sama ada kita sudah menyudahkankan 4 rakaat atau hanya 3 rakaat.

Semua ini ialah cognitive failure. Ia bukan bermakna anda tidak betul, cuma fikiran kita tidak dapat bertumpu kepada satu-satu perkara. Antara puncanya ialah tekanan yang merungsingkan. Perasaan runsing ini telah menyebabkan banyak masa kita ditumpukan kepada hal yang runsing tadi, sehinggakan kita tidak mampu menyimpan banyak maklumat atau berfokus kepada perkara lain.

Pekerjaan kita juga menyumbang kepada cognitive failure ini. Kerja yang banyak, ketua yang garang, rakan sekerja yang menyakitkan - semuanya adalah antara bentuk tekanan yang sedang mengganggu hidup kita.

Cognitive failure ini juga mungkin mengakibatkan banyak orang kemalangan di jalan raya atau di tempat kerja. Sekalipun mereka kelihatannya seperti sedang memandu dan memandang ke hadapan, tetapi fokus fikiran kita di tempat lain. Sesekali kita terlepas simpang jalan. Sesekali terlanggar lampu merah. Ini adalah simptom cognitive failure.

Anda pernah mengalaminya?

Cognitive failure juga mungkin ada kaitannya dengan sakit fizikal yang lain. Aku tidak berapa pasti kerana tidak banyak kajian mengenainya. Sesiapa yang berhasrat untuk melakukan kajian lepasan ijazah dalam bidang ini, boleh hubungi aku.

Bagaimana kalau anda mengalami cognitive failure yang kerap atau berpanjangan.

Anda tahu jawapannya. Anda selalu melihat lelaki comot merayau-rayau di tepi jalan.

1 comment:

jedi said...

Kerap juga alami masalah ni. Hrap x sampai la berjalan di. Tepi jalan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails