Yang Ikut

Friday, 9 December 2011

Blogger ialah teman kita

Reactions: 
Dr Ben menghantar email agar kami dapat membuat proposal penyelidikan. Kami perlu mencari seorang lagi, kerana research ini perlu melibatkan banyak universiti. Aku pula bertanya seorang lagi kawan di Sarawak. Akhirnya, gabungan ini merujuk kepada gabungan bekas pelajar Adelaide.

Mengapa kita senang untuk mencari kumpulan yang sama dengan kita?

Sebenarnya dalam psikologi, hal ini selalu dirujuk sebagai ingroups bias. Kita cenderung memberi reaksi positif kepada kumpulan yang kita anggap sebagai kumpulan yang kita miliki, tetapi negatif terhadap kumpulan luar.

Walaupun hal ini akan memberikan hasil positif, terutamanya dalam keadaan kita membuat kebaikan, tetapi juga ada masalah lain.

Dalam politik, selalu terjadi orang memberikan sokongan walaupun kumpulan mereka salah. Ahli dari kumpulan luar pula akan selalu mengkritik kebaikan dari kumpulan lain, kerana bukan isu yang diperdebatkan, tetapi disebabkan mereka bukan ahli kumpulan terbabit.

Biasanya fenomena ingroups dan outgroups ini merujuk kepada penyertaan kita dalam satu-satu kumpulan, dan tidak semestinya berdaftar. Kita merasakan kita kelompok yang sama dengan warga Indonesia atau Filipina, kalau kita berada di luar negara. Tetapi, kalau kita berada di Indonesia, kita mungkin akan dianggap orang luar. Begitu jugalah kalau kita memberikan tanggapan kepada warga Indonesia di negara kita.

Ingroups dan outgroups ini sebenarnya reaksi psikologi manusia. Ia mungkin disebabkan faktor budaya, interaksi sosial dan sebagainya.

Mereka yang menulis blog mungkin akan merasa tidak puas hati kalau ada blogger lain yang diberikan tekanan oleh pihak berkuasa, walaupun kita tidak mengenali mereka. Pada saat ini, kita telah bias kepada kumpulan kita sendiri - yang kita namakan blogger.

Anda kumpulan mana?

1 comment:

Dr. Ben said...

istilah islamiknya, sekufu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails