Yang Ikut

Friday, 2 December 2011

Bagaimana penyelidik boleh Rock The World?

Reactions: 
Orang selalu mengandaikan bahawa penyelidik ialah mereka yang genius dan bijak. Orang juga selalu beranggapan bahawa kajian PhD ialah antara perkara paling sukar dalam hidup. Sebab itu, di laman ini banyak yang menggogle 'PhD sukar".

Benarlah, bijak dan cerdik itu diperlukan dalam menjalankan sesuatu kajian. Tetapi, yang dikatakan bijak dan cerdik itu bukanlah keputusan peperiksaan yang luarbiasa pandai. Yang seharusnya cerdik ialah 'selective' dalam proses pembacaan. Kita tidak boleh membaca semua perkara, sebab nanti kita akan kehilangan punca. Kita juga tidak patut menyelidik semua hal kerana ia akan menjadikan kita hilang upaya.

Pokok utama dalam penyelidikan ialah banyak membaca. Selepas itu, barulah kita tahu apa yang harus disaring dan dikaji.

Pelajar pelajar biasanya terkeliru dengan apa yang hendak dikaji. Dalam proses membaca dan mencari 'gap' kajian - ada tips yang patut diketahui. 'Apa yang sedia diketahui', dan 'apa yang belum diketahui'. Yang belum diketahui itulah gap kajian.

Hanya dengan banyak membaca kita tahu apa yang sudah diketahui, dan apa yang belum.

Apakah hanya dengan membaca, seorang penyelidik itu mampu melakukan kajian yang baik?

Belum tentu lagi.

Metod penyelidikan juga perlu betul dan sesuai. Kalau tidak, ia akan menyebabkan kajian kita gagal. Menggunakan kaedah soal selidik bagi mengkaji orang buta huruf adalah antara perkara yang paling bodoh. Sama juga seperti menggunakan sampel penagih dadah untuk menilai prestasi manusia. Ia hal yang akan menjadikan kajian kita semakin teruk dan penghujung yang malap.

Penyelidik juga perlu kekuatan emosi. Banyak orang yang banyak berusaha, tetapi cepat kecewa. Ia tidak berguna sedikit pun jua.

Paling utama ialah rajin. Mereka yang lemah emosinya akan berhenti berfikir di tengah jalan. Mereka yang kuat emosinya akan menggagahui juga satu-satu perkara sampai bertemu jalannya.

Satistik, bahasa dan sebagainya boleh dipelajari kemudian. tidak semua orang pandai semua perkara. Tetapi banyak orang yang pandai satu-satu perkara. Carilah mereka untuk mengajar anda.

Barulah para penyelidik mampu 'Rock the World"!

2 comments:

jedi said...

penyelidikan sesuatu yg menyeronokkan...agak rugi sebab masa ambil degree dulu buat research sambil lewa je untuk final project

MFTAQIYUDDIN said...

Salam Dr Fakir Fikir

Terima kasih berkongsi ilmu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails