Yang Ikut

Friday, 31 December 2010

Kita juga boleh menipu

Reactions: 
Setiap hari kita mendengar kisah orang diperdaya dengan banyak cara. Ada yang diperdaya kerana wang. Ada yang diperdaya untuk menjadi mangsa nafsu. Ada yang diperdaya untuk apa sahaja.

Orang yang memperdaya orang lain ini ialah mereka yang menipu atau sedang berbohong.

Tidakkah boleh kita tahu seseorang itu berbohong atau tidak?

Sebenarnya boleh. Kaedah paling konvensional ialah melihat gerakan tangan.

Pembohong yang tidak cekap didapati banyak menggerakkan tangannya. Mengapa berlaku banyak gerakan?

Sebenarnya kerja memperdaya bukanlah hal mudah. Orang yang sedang berbohong juga sebenarnya secara automatiknya akan tertekan (stress). Ini disebabkan oleh perasaan bersalah. Ia juga mungkin disebabkan kebimbangan akan ditangkap. Jadi, secara automatiknya akan mengubah sistem nervous diri - misalnya kelam kabut, tidak fokus dan sebagainya.

Jadi - bagi mengurangkan keadaan kebimbangan ini, pembohong amatur biasanya cuba melakukan lebih banyak gerakan fizikal bagi menyembunyikan kebimbangannya.

Sekiranya anda didatangi seseorang yang tidak dikenali dan cuba memperdaya anda, perhatikan tangan mereka. Jangan lupa perhatikan tepat ke mata mereka juga. Jadi ia akan menyebabkan mereka yang berbohong ini akan serba salah dan melakukan gerakan tangan lebih kerap.

Golongan kutu rayau dan penagih dadah mungkin dalam kategori ini. Mereka penipu amatur.

Bagaimana pula kalau mereka itu ialah mereka yang pintar. Misalnya individu yang tahu mengenalpasti perspektif atau pemikiran orang lain. Atau mereka yang pandai mengawal tingkahlaku? Mereka ini ialah penipu profesional. Mereka ini banyak berlakon.

Didapati kumpulan ini mampu mengawal gerakan tangan mereka. Mereka mengurangkan gerakan. Ini kerana mereka tahu sekiranya mereka melakukan lebih banyak gerakan, orang akan tahu mereka sedang menipu. Jadi mereka tidak mendedahkan tingkahlaku yang boleh menjebakkan mereka dari dikenalpasti.

Untuk manusia seperti ini, bagaimana pula anda ingin menghindarkan diri?

Jangan layan mereka. Usah mendengar cerita keluh kesah atau bisnis juta-juta. Katakan sahaja anda sibuk dan sedang menunggu rakan anda, seorang Inspektor polis yang bertugas di balai polis berdekatan. Bagi memudahkan lakonan anda, angkat telefon dan mulakan dengan perkataan - Inspektor di mana? Jangan banyak melakukan gerakan tangan. Nanti mereka pula tahu anda juga seorang penipu!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails