Yang Ikut

Sunday, 19 December 2010

Ini cinta yang menyakitkan

Reactions: 
Tiada apa yang patut aku tulis hari ini. Aku terbaca berita dari akhbar Harian Metro berkaitan hal nafsu ganas seorang suami. Walaupun si suami juga tahu perbuatannya itu bukanlah sesuatu yang wajar, tetapi dia juga tidak mampu menahan dari berkelakuan begitu.

Malah, katanya: "Saya difahamkan juga ada kemungkinan nafsu pelik yang saya miliki ini adalah disebabkan keturunan atau saka. Saya tidak pasti mengenainya, tetapi tidak salah berubat".

Sebenarnya ini ialah antara penyakit psikologi yang dihadapi banyak orang. Mungkin kita tidak tahu mengenainya. Ia bukan hal yang senang untuk dimaklumkan kepada orang lain. Apatah lagi dalam konteks budaya Melayu. Kisah ranjang adalah hal yang sangat sensitif.

Penyakit ini dinamakan sadism. Ia juga mungkin dikenali dengan pelbagai nama lain, bergantung kepada sifat dan caranya. Bagaimana pun, untuk orang awam - gejala sexual ganas ini sebenarnya ialah bagaimana seseorang mendapat kepuasan seks dengan cara melihat kesakitan yang dihadapi oleh pasangannya. Ia bukan penyakit saka, tetapi ia merupakan masalah yang berlaku dalam mental manusia. Ia simptom psikologi mental yang perlu diubati. Sesetengah orang, mereka mempunyai personaliti ini - yang dibawa dan menjadi sebahagian dirinya.

Bagaimana untuk menanganinya. Ada terapi khusus bagi hal-hal seperti ini. Bagaimana pun, kerana ia melibatkan hal yang sangat sukar dilihat dengan mata kasar, maka sesetengah orang tidak ada pilihan. Kita tidak tahu pasangan kita ini mempunyai penyakit ini atau tidak, selagi kita belum melayari bahtera perkahwinan. Semasa bercinta mereka ini seperti orang normal sahaja. Hakikatnya, memang mereka normal. Cuma dalam keadaan hubungan seks, mereka berubah.

Sekiranya anda masih bujang - patutkah anda bertanya kepada pasangan anda :"Adakah anda seorang sadism?

Kalau ada masa, nanti kita bincang hal ini. Ini bukan hal ranjang. Ini hal yang patut diketahui kita semua.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails