Yang Ikut

Wednesday, 20 July 2011

Universiti patut menjaga reputasinya

Reactions: 
Aku sepertinya sedikit terkedu apabila ada satu anugerah yang menggunakan nama ahli politik popular tempatan, seperti yang dilaporkan di dalam akhbar semalam. Kawan-kawan aku tersenyum sinis mendengar berita ini. Bagaimana pun, hari ini - dengan adanya berita bahawa ia masih dalam perbincangan, hal ini sedikit melegakan.

Sebenarnya universiti bukanlah kedai kopi yang boleh membancuh dan menjual kopi kepada sesiapa sahaja. Universiti patut dianggap sebagai institusi keilmuan yang tinggi dan dihormati. Sebab itu, dalam banyak hal, ia tidak sewajarnya menciptakan anugerah tanpa mengambil kira banyak hal yang berlingkar di balik tabir dunia kesarjanaan itu sendiri.

Kalau ini tidak dijaga, pada masa depan kita akan mendengar beratus-ratus anugerah yang menyebabkan masyarakat merasa loya mendengarnya. Universiti patut mempunyai standardnya yang tersendiri bagi menjaga reputasinya. Kalau tidak, ia akan menjadi bahan ketawa masyarakat.

Orang akan berasa bangga kalau diberikan Anugerah Tun Mahathir kerana orang tahu, nama itu membawa bersamanya reputasi dan sumbangan besar untuk manusia. Orang juga akan berasa kagum kalau anugerah Tun Suffian Hashim - tokoh besar dalam dunia perundangan. Anugerah Pak Sako - nasionalis dan penulis juga mungkin akan mengharumkan nama penerimanya.

Ini bermakna, tokoh itu haruslah benar-benar ada kredibiliti dalam bidangnya. Popularitinya bukanlah syarat utamanya, tetapi pencapaian luar biasa itulah yang patut dijadikan kayu ukur. Bagaimana pun, ada orang yang menikmati kedua-duanya sekaligus. David Beckham seorang yang popular. Tetapi beliau juga seorang yang luar biasa dalam permainan bolasepak. Ia mungkin ikon yang sesuai dalam anugerah sukan. Bagaimana pun, beliau mungkin belum lagi mennjangkau standard luar biasa itu dibandingkan banyak tokoh sukan lain, seperti Pele atau Maradona.

Hari ini, setiap hari kita mendengar universiti bersaing untuk menjadi yang terbaik. Ramai pensyarah dihantar ke luar negara bagi mendapatkan ilmu terkini. Semua ini bersangkutan untuk menjadikan universiti tempatan terus mempertahankan reputasinya dalam dunia intelektual.

Bagaimana pun, semua ini akan dilupakan kalau universiti tersilap langkah. Semua ini akan diremehkan kalau ada hal lain yang tidak dijaga secara baik.

3 comments:

Dr. Ben said...

setuju!

mulan said...

Awak hanya terkedu...akak dah tersedak and berharap berita itu hanya nak bikin "gempak"...hahahaha

umu6point said...

err...x-U saya tu..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails