Yang Ikut

Wednesday, 27 July 2011

Pandangan salah terhadap kos penyelidikan

Reactions: 
Tidak ada apa yang hendak ditulis.

Kita tulis hal akademik. Salah tanggap terhadap kos penyelidikan.

Banyak orang beranggapan bahawa tidak perlulah dikaji banyak hal (variables) bagi sesuatu topik kerana ia akan meningkatkan kos penyelidikan. Ini pandangan yang salah.

Sebenarnya kos penyelidikan tidak bertambah dengan banyaknya pembolehubah yang dikaji. Kos penyelidikan bertambah dengan penambahan bilangan subjek.

Katakan anda hanya mengkaji satu pembolehubah (burnout), kos pengangkutan untuk bertemu dengan seorang subjek - katakan RM 5 akan digunakan. Sekiranya anda menambah dengan 5 pembolehubah (burnout, depression, job stress, job demands, job resources), kos pengangkutan sebanyak itu juga. Yang bertambah pun mungkin halaman soal selidik, tetapi ia sebenarnya hanya meningkat 2 sen sahaja.

Jadi, kepada pelajar atau pengkaji, sekiranya anda ingin melakukan penyelidikan, ada baiknya anda menguji banyak pemboleubah. Jangan terpedaya dengan pandangan bahawa semakin banyak pembolehubah, maka semakin besar kos penyelidikan.

Katakan ada bertemu 200 subjek (200 x RM 5) = RM 1000, jadi sebanyak itu jugalah sekalipun anda hanya mengkaji satu pembolehubah. Semakin banyak pembolehubah, semakin banyak perkara yang boleh anda tulis.

1 comment:

Dr. Ben said...

engineering mungkin ada beza kot

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails