Yang Ikut

Friday, 18 March 2011

Sepetang bersama A Kadir Jasin

Reactions: 
Semalam aku bersama beberapa orang teman lain sempat berbual-bual banyak hal dengan A Kadir Jasin. Acara ini dirancang secara mengejut sebaik sahaja seorang teman lain menyedari kehadiran penulis blog besar ini di Adelaide. Seperti biasa, tempat yang paling baik untuk acara sembang santai ini ialah di satu-satunya kedai anak Melayu yang dimiliki penulis outspoken - SwingingBowl.

Seperti mana program bersama Prof A Wahab Ali sebelum ini, hanya ada beberapa kerat yang hadir.

Aku selalu berharap agar graduan muda di universiti akan menghadiri majlis kecil seperti ini. Ia lebih bermanfaat dari mengikuti program ceramah yang dikendalikan secara besar-besaran. Banyak sebabnya. Bukan sahaja anda berpeluang mendengar banyak idea dan pengalaman baru yang tidak ditapis, tetapi inilah peluang untuk anda bertemu dengan manusia besar. Sekiranya anda belajar di dalam negara, belum tentu orang akan sudi bertemu anda.

Ini juga peluangnya anda boleh bersemuka dengan orang lama - boleh menjalin tali hubungan yang bermanfaat untuk anda di masa depan. Sekadar menghadiri ceramah - yang biasanya disediakan juga makanan, anda hanya berpeluang mendengar apa yang mereka cakapkan sahaja. Tidak banyak peluang untuk bertanya. Tidak banyak peluang untuk anda memperkenalkan siapa anda kepada penceramah.

A Kadir Jasin ialah bekas Ketua Pengarang di sebuah media masa utama negara. Bagi orang yang tidak tahu, mungkin menyamakan wartawan sebagai pencari berita. Sebenarnya tidak. Mereka ini ialah antara manusia yang paling berkuasa. Merekalah yang menentukan hala tuju akhbar. Merekalah yang menentukan siapa yang ingin dinaikkan, dan siapa yang boleh dijatuhkan. Sebab itu, adakalanya kuasa mereka ini lebih besar dari ahli politik atau parti yang memerintah.

Ketika krisis politik memuncak tahun 1999, sebelum Anwar Ibrahim dipecat, dua orang ketua pengarang dipecat dari dua buah akhbar utama dipecat dahulu. Sebabnya mudah. Mereka ini mungkin boleh mengganggu proses selanjutnya kalau akhbar tidak menunjukkan sokongan.

A Kadir Jasin seorang yang sederhana sahaja, tidaklah menunjukkan ego walaupun beliau boleh berbuat begitu kalau dia mahu. Banyak orang Melayu yang datang dari kampung, yang ada jawatan kecil dalam parti, adakalanya egonya seolah-olah dialah menteri. Nada mereka bercakap adakalanya lupa bahawa mereka juga berasal dari sekolah buruk seperti kita. Itu hakikat hidup.

Semalam kami berbual banyak hal. Hal yang diketahui umum, dan ada yang tidak. Sesuai dengan kapisitinya, tentulah dia lebih tahu banyak perkara dari kita. Dia kenal banyak orang. Malah, Perdana Menteri dan Timbalannya adalah antara orang yang perlu mereka dampingi selalu. Itu adalah sebahagian dari tugas mereka.

Kami bercakap hal bangsa. Juga hal politik semasa. Dia bercakap secara terbuka. Dia bercakap jujur dengan sesuatu yang diketahuinya. Aku seperti biasa, akan bertanya banyak soalan, walaupun aku hampir tahu apa yang akan dijawabnya.

Kalau aku masih ada peluang, tentu akan cuba menemuramah lagi sosok pemikir Melayu ini. Tidak banyak lagi pemikir Melayu yang boleh kita dengar pandangan mereka. Hari ini, artis sudah menenggelamkan populariti manusia seperti ini. Ahli politik yang pintar bercakap walaupun tidak ada isi di dalamnya juga sudah dianggap sosok baru wira bangsa.

Untuk graduan muda luar negara - kalau anda berpeluang, sesekali anda patut menjenguk majlis seperti ini, khususnya mereka yang ada jawatan dalam persatuan.

Siapa lagi orang yang patut kita tahu. Hassan Ahmad mungkin salah seorang darinya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails