Yang Ikut

Friday, 16 May 2008

Bila harga beras naik

Reactions: 
Harga beras dunia naik mencacak! Satu fenomena alam yang terbalik. Entah siapa yang menyembunyikan beras, atau siapakah pula yang tiba-tiba memakan begitu banyak nasi. Selama ini hanya masyarakat Asia yang dikaitkan dengan budaya memakan nasi, jadi bagaimana pula dalam tempoh terakhir ini tiba-tiba beras tidak cukup. Adakah penduduk di India dan China telah bertambah begitu mendadak, dan kesemuanya ingin memakan nasi sahaja? Fenomena yang janggal. Atau, adakah dalang asing yang cuba menjajah dunia dengan metod baru? Semua ini boleh jadi. Mereka boleh mendakwa minyak dunia berkurangan, dan kemudiannya harga bahan bakar itu naik mendadak. Siapakah di antara kita yang pernah melihat jumlah bekalan minyak yang tersembunyi di dasar laut atau di bawah tanah gurun itu? Jadi, dengan manipulasi perangkaan sesuatu yang boleh jadi tidak ada, boleh diwujudkan. Tetapi dalam konteks beras, mengapa boleh naik begitu mendadak. Rasaksa manakah pula yang membaham pohon padi dan beras kita?

Sebenarnya rasaksa itu bukanlah jembalang yang seperti digambarkan dalam drama Ultraman. Jembalang yang memakan pohon padi dan beras itu ialah diri kita sendiri. Sejak berlakunya revolusi industri, kita nampaknya lebih gemarkan hal-hal yang indah. Kita gemar dengan pembangunan kilang elektronik dan informasi. Semua tanah bendang kita ratakan dengan membangunkan rumah banglo, pusat membeli belah dan atau jalanraya. Lebih mudah lagi, apabila pemodal ini membelikan tanah orang kampung dengan status tanah pertanian dengan harga yang murah. Jadi semakin besar kuasa mereka membeli tanah kepunyaan orang miskin, semakin lebarlah pula kita kehilangan tanah bendang untuk menghasilkan makanan negara.

Di satu sudut yang lain, kini kita bertani dengan cara yang 'moden'. Moden bukan seperti yang berlaku di Barat. Moden apabila petani kita tidak perlu lagi turun ke bendang. Bermula dari membajak tanah bendang, menabur benih, membajakan pohon padi sampailah ke menuai semuanya dikontrakkan. Semuanya diupah. Jadi, tidak ada lagi petani yang akan dimakan lintah atau dibusukkan hanyir lumpur. Padi yang dituai dengan mesin itu pula akan terus dimasukkan ke dalam lori yang terus dihantar ke kilang. Jadi, yang dituai oleh petani ini bukan lagi padi, tetapi wang jualan. Dengan resit jualan padi itu pula, mereka kemudiannya menunjukkannya ke Lembaga Pertubuhan Peladang atau agensi pertanian berkaitan untuk tuntutan subsidi. Ya, begitulah ceritanya. Tidak ada lagi jelapang padi di belakang rumah seperti generasi kita yang silam. Jadi, jangan salahkan sesiapa kalau harga beras naik mendadak. Kita telah mengkomersilkannya, dan yang mengawal harga padi bukanlah para petani. Tetapi tauke di bandar yang tahu selok belok bisnis. Beras yang kita jual tadi akhirnya dipekkan ke dalam kampit dengan pelbagai jenama. Akhirnya kita terngaga besar apabila mendapat tahu harga beras naik. Mungkin beras yang kita beli tadi ialah beras yang datangnya dari belakang rumah kita.

Hendak disalahkah petani juga tidak betul. Sebab sepanjang berabad lamanya, menjadi petani tidak memungkinkan kita untuk membuat pinjaman bank bagi membeli kereta. Tidak ada satu agensi pun yang mengiktiraf petani sebagai satu pekerjaan. Malah, untuk meminang anak dara orang pun - petani - tidak sama jauh tarafnya dengan penganggur. Mereka lebih rela memilih pemuda yang bekerja sebagai despatch - yang malamnya mungkin merempit - kerana dia mampu menunjukkan slip gaji dan ada potongan KWSP. Bolehkah petani menunjukkan slip gajinya, dan siapakah pula yang pernah yakin dengan kehebatan seorang petani. Jadi, akhirnya berbondong-bondonglah pemuda dan pemudi kita ke Seberang Prai, Shah Alam atau Johor Bahru untuk bekerja kilang. Biar gajinya kecil, asalkan ada slip gaji yang boleh ditunjukkan kepada bakal bapa mentua!

Akhirnya tanah bendang jadi padang yang tidak ada harga. Dipenuhi semak samun. Kalau selama ini kita memperlecehkan petani, sampai masanya kini kita tahu siapakah sebenarnya yang berkuasa! Ah, tentu bukan petani. Tauke yang menjual beras!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails