Yang Ikut

Wednesday, 9 December 2015

Yang Bersungut

Reactions: 
Semua seperti diam mendengar bermacam-macam yang naik. Daripada harga barang, harga tol sampailah nanti mungkin elektrik juga. Sebab disungut pun naik, merungut pun naik. Siapa yang sedang memperjuangkan sesuatu untuk kita? Atau kita sedang menanggung sesuatu untuk orang lain?

Sepatutnya orang politiklah yang menjaga kita. Mereka dilantik oleh rakyat untuk menjalankan kerja bersungut untuk kita semua. Kita tidak ada pakaian cantik untuk bersidang dan bersungut di Parlimen. Kita tak ada suara lunak mengampu untuk masuk ke dewan undangan negeri. Yang kita ada ialah mereka yang kita undi setiap 4 atau 5 tahun sekali.

Tetapi apa boleh buat. Gaji ahli politik naik selalu. Katanya tak cukup makan. Katanya inflasi. Katanya harga barang tinggi. Ia naik juga di negeri yang diperintah oleh parti Islam. Jadi apa boleh kita buat?

Hendak bersungut dan merungut di mana kita ini? Banyak ahli politik ada facebook dan twitter. Bacakah mereka sungut-sungut kita?

Yang selalu kita baca saran-saran mereka yang menyuruh kita itu dan ini. Berjimat itu dan ini. Hebat dan geliga rupanya.

Berjimat apa lagi kalau harga barang naik dan semua naik? Mustahil ada yang mampu pergi kerja berjalan kaki. Ia bukan berjimat lagi. Ia sudah menjadi zuhud pula.

Sungut-sungut dan merungut-merungut. Ada yang kita lihat sangat garang dalam persidangan partinya. Tapi dalam diam-diam mereka juga mungkin ada tatkala mesyuarat naik harga.

Sungut-sungut dan merungut-merungut.

Duit kita sebenarnya hilang ke mana?

Kita berharap Yang Bersungut boleh bantu kita.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails