Yang Ikut

Tuesday, 11 August 2015

Krisis ekonomi atau kita yang krisis

Reactions: 
Keadaan di negara kita tidaklah setenang yang kita lihat. Yang kita rasa agak merimaskan. Permainan politik, wang dan kuasa selalunya bercantum serentak.

Dengan keadaan nilai ringgit yang merudum menghampiri RM 4 bagi 1 US Dollar, ia agak mengecewakan. Tidak perlulah bersorak untuk beranggapan kejatuhan wang akan menarik pelancong asing. Kejatuhan wang berkait rapat dengan merosotnya kuasa ekonomi dan krisis politik. Semakin teruknya kedua-dua krisis ini, pelancong mempertimbangkan juga kunjungan mereka. Pelabur pasti meninggalkan kita.

Untuk rakyat marhaen seperti kita yang biasanya diduga dungu dan tidak tahu apa-apa, bukanlah maksudnya kita juga tidak terkesan apa-apa. Harga barang tidak bergerak secara linear mengikut kejatuhan matawang. Tapi ia bergerak bertentangan. Apa tidaknya, selain sirih dan pinang yang mungkin tidak kita impot dari luar negara, banyak barang kita dibeli dari negara luar. Jadi tidak banyak yang boleh dilakukan tanpa menaikkan harga barang.

Ia berlaku pula tatkala orang ramai masih keliru apakah harga barang yang turun hasil pelaksanaan GST. Mereka yang menguruskan negara perlu menjenguk juga hal ini.

Harga minyak dunia umumnya jatuh. Tidaklah diketahui sama ada kos operasi Petronas kini lebih besar daripada hasil jualan minyak. Jadi, tidak banyak yang boleh diharap untuk melihat harga petrol merosot.

Di luar negara, kerajaan menghantar puluhan ribu pelajar. Pastilah ia memberikan kesan yang besar kerana yuran dibayar dalam nilai matawang luar. Katakan yuran ialah US 4000 satu semester. Dulu kita menanggung kos RM 12,000. Kini sudah menjadi RM 16,000. Sekiranya pelajar tadi ditaja ibu bapa, ia kian teruk. Bukan semua mereka anak orang kaya.

Jadi, untuk mereka yang memimpin, lihatlah apa yang patut dilakukan. Ia perlukan keberanian, dan tidak boleh sekadar bercakap hal-hal yang indah sahaja.

Tidak semua orang tidak tahu apa-apa. Malah pelajar sekolah pun mungkin tahu lebih baik daripada apa yang disiar di media arus perdana.

Apa yang berlaku bukanlah sekadar krisis ekonomi. Ia krisis menguruskan kuasa, diri dan kepercayaan.

1 comment:

alien said...

Pening fikir apa nak jadi dgn melesia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails