Yang Ikut

Monday, 13 October 2014

Selamat datang graduan muda

Reactions: 
Aku tahu umurku kian berusia. Nasib baik umur dihitung dengan jumlah tahun. Jadi aku tidak sebegitu tua. Kalaulah dihitung dengan jumlah hari. Tentu umurku tidak sebaik ini.

Bilangan dan nama hari diulang-ulang. Bermula Ahad sampai Sabtu. Jadi setiap hari kita memulakan hari yang baru.

Sekarang musim konvokesyen di universiti. Graduan muda mula merayakan episod baru mereka. Episod hidup warga kuli. Episod hidup dunia yang bakal menjadikan mereka manusia yang kian keras. Sesekali mereka perlu kejam untuk hidup. Sesekali mereka perlu menipu untuk berjaya.

Usah diasyikkan dengan dogma bahawa universiti hanya melahirkan manusia yang baik sahaja.

Tidak. Universiti menyediakan segala ilmu. Universiti menyediakan juga kaum penipu. Bukankah banyak kertas kerja selama ini yang diplagiat sahaja dari kerja keras orang lain? Bukankah untuk mendapat markah yang baik, sesekali kita perlu membodek?

Jadi, universiti ini tempat yang baik untuk melahirkan apa sahaja, termasuk penyamun dan perompak. Pastilah yang membocorkan soalan UPSR itu bukan Pak Ali di kampung yang tidak pernah memijak masuk universiti. Ia tidak dilakukan oleh Mak Limah yang tidak tahu harga soalan periksa.

Banyak juga orang yang ada gelar macam-macam yang dibenihkan oleh universiti. Ada yang baik, ada yang tidak.

Terkejut besar aku semalam apabila seorang kawan lama aku di universiti - khabarnya seorang 'Dr' yang rupanya juga seorang blogger besar.

Kata orang dia bukan blogger biasa. Dia blogger yang terkait dengan politik. Dia bukan blogger biasa. Dia kalah saman dalam satu kes fitnah - fitnah yang keluar dari tulisannya di blog, dan bermacam-macam orang dihentamnya.

Bukankah dia juga lulusan universiti?

Sayang, dia akhirnya mampu menjadi seorang macai sahaja.

Universitinya tidak harapkan dia begitu ketika mengajarnya dulu. Universitinya tentu mengharapkannya dia lebih baik daripada itu.

Anda graduan baru, jangan jadi begitu.No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails