Yang Ikut

Tuesday, 7 May 2013

Siri Analisis Politik 2: Parti tidak bakal menjadi entiti yang bermakna lagi

Reactions: 
Lanjutan dari Siri Analisis Politik 1

 

Manusia baru - keperluan baharu.

Tidak seperti corak pengundian politik di masa lalu, di mana kejayaan calon ditentukan oleh parti yang diwakilinya, kini nama parti mungkin tidak memberikan kesan besar lagi. Calon ternama boleh kalah di kubu kuatnya sendiri, sekalipun bertarung dengan orang muda sahaja. Malah, yang berjawatan menteri pun boleh tersungkur. Beberapa orang menteri dan 2 orang bekas menteri besar tewas dalam PRU-13 ini.

Walaupun dikatakan bahawa 'tsunami Cina' telah mengubah lanskap PRU-13 ini, aku tidak fikir begitu. Undi di Saluran 1 (yang merupakan pengundi warga emas), seolah-olahnya menggambarkan sekiranya mereka mengundi seorang calon dari parti A di peringkat DUN, mereka juga mungkin bakal mengundi parti A di peringkat Parlimen. Ia bagaimana pun tidak begitu terjadi Saluran 2 - yang rata-ratanya pengundi berusia 40-an. Mereka boleh memilih calon dari parti A di peringkat ADUN, tetapi calon dari parti B di peringkat Parlimen.

Ini bermakna, pengundi generasi baru ini telah memilih calon berbanding dengan parti. Mereka berfikir beberapa kali sebelum membuat keputusan. Mereka tidak lagi taksub tidak tentu arah kepada parti tertentu. Mereka mungkin mengharapkan parti tertentu memerintah negeri, tetapi mengharapkan parti lain menguasai kerajaan persekutuan.

Inilah yang selalu terjadi dalam pemilihan politik di Barat.

Pada masa depan, 10 atau 20 tahun lagi, aku jangkakan bahawa orang tidak lagi fanatik dengan parti. Mereka boleh mengundi sesiapa sahaja. Mereka boleh memilih parti yang mereka rasakan mampu memenuhi kehendak mereka. Mereka tidak lagi peduli dengan nostalgia lama, atau apa yang disirahkan kepada mereka.


Mengapa semua ini boleh berlaku?
 
Semua ini berlaku kerana golongan baru ini terdedah dengan pelbagai maklumat. Google dan YouTube telah mengubah proses mereka berfikir. Mereka mungkin mempunyai lebih banyak maklumat berbanding dengan calon yang cuba mempengaruhi mereka dengan data dan statistik.

Golongan ini juga mungkin tidak lagi bergantung kepada ceramah untuk mempengaruhi corak pengundian mereka. Sekarang ini pun, fungsi perayu undi kelihatannya tidak lagi penting bagi golongan muda. Perayu undi tidak perlu bercerita panjang tentang seseorang calon. Bagaimana pun, perayu undi mungkin mampu mempengaruhi warga tua yang tidak tahu bagaimana untuk bermain twitters dan facebook.

Perayu undi mungkin berperanan penting di kawasan luar bandar yang pengundinya kurang terdedah dengan Internet. Sebab itulah, banyak isu 'remeh temeh' seperti huru hara dan kacau bilau ini hanya dipercayai oleh orang kampung, tetapi tidak mereka yang tinggal di bandar, atau yang mempunyai pengetahuan. Golongan baru ini juga tidak ambil tahu sekalipun diberitahu bahawa subsidi mereka akan ditarik balik dan sebagainya. Mereka tidak lagi bertani.

Pertembungan Kelas

Kemungkinannya, pertarungan politik pada masa depan ialah di antara masyarakat bermaklumat dengan yang tidak. Masyarakat bermaklumat ini mungkin tidak memerlukan parti untuk menyokong agenda hidupnya. Kumpulan ini terdiri dari kelas pertengahan (middle class) yang merupakan lulusan universiti  yang bergaji lebih RM 5000 ke atas.

Golongan ini sekalipun ditawarkan dengan wang BR1M misalnya, mungkin tidak mengubah siapa yang bakal mereka undi. Ini kerana mereka ada keperluan wang yang memadai. Bagaimana pun, sekiranya mereka ditawarkan dengan penurunan cukai pendapatan, harga rumah yang lebih rendah, janji untuk mengurangkan tol atau membasmi jenayah, mereka mungkin berfikir semula.  Kebebasan akhbar mungkin tidak penting untuk orang kampung, tetapi sangat penting untuk kumpulan ini.

Mereka ini golongan baru yang berfikiran baru. Inilah yang dikatakan masyarakat berpengetahuan seperti yang dibincangkan oleh Peter Drucker lama dahulu.
 
Pada akhirnya, apabila orang sudah tidak lagi melayan 'kewujudan' parti, mereka tidak bakal menjadi ahli.  Mereka mungkin sekadar pengundi sahaja, dan boleh memilih sesiapa yang mereka suka, atau parti yang mereka rasa mampu membawa mimpi mereka pada satu-satu masa.

Pada waktu itu, parti politik perlu mengupah pakar promosi untuk membantu menjenamakan kempen politik seperti yang banyak terjadi di Barat. 

Malah sekarang ini pun, di kawasan bandar bendera parti tidak lagi dipasang oleh ahli parti, tetapi telah dikontrakkan kepada syarikat tertentu. Syarikat ini pula akan memasang bendera sesiapa sahaja yang mengupah mereka.

Bilik gerakan juga kosong di sesetengah kawasan, walaupun peratusan keluar mengundi tetaplah besar.

Bagaimana untuk menjinakkan golongan ini? Itu kerja ahli politik untuk berfikir.

1 comment:

Dr. Bentara said...

setuju Doc. Aku adalah antara golongan ini. Sebelum ini aku sokong PAS, sekarang BN.

Orang tuduh aku takde prinsip, lalang dan macam-macam lagi. No problem.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails