Yang Ikut

Friday, 23 November 2012

Pesan untuk pasangan muda

Reactions: 
Tidak ada perkara untuk ditulis. Baca apa yang aku tulis dalam Kosmo minggu ini. Untuk facebook klik di link ini.


Atasi konflik demi elak perceraian

PASANGAN yang bahagia juga menghadapi konflik namun ia boleh diatasi secara positif. - Gambar hiasan


CUTI persekolahan sudah bermula. Ia bukan hanya musim pelajar sekolah bercuti, malah musim untuk pasangan muda kita memulakan alam perkahwinan.
Semoga perkahwinan mereka itu bukan sahaja berkekalan ke akhir hayat, lebih daripada itu, mereka dapat menikmati kemanisan berumah tangga.
Sekiranya ada gelombang yang menguji kehidupan rumah tangga mereka, terutamanya pada awal usia perkahwinan, mudah-mudahan mereka mampu menanganinya dengan baik.
Ini penting kerana kajian-kajian yang dilakukan oleh ahli psikologi jelas menunjukkan bahawa mereka yang berkonflik pada awal usia perkahwinan mempunyai potensi besar untuk bercerai. Ia berbeza pula bagi mereka yang memulakan awal perkahwinan yang membahagiakan.
Apatah lagi, dalam kehidupan moden hari ini, perceraian seolah-olah menjadi perkara biasa. Secara purata setiap tahun, kira-kira 20,000 kes perceraian berlaku dalam kalangan masyarakat Islam di negara kita.
Lebih membimbangkan, dianggarkan bahawa perceraian berlaku setiap 15 minit. Ia mengingatkan kita dengan satu pepatah Perancis, love makes the time pass and time make love pass.
Dipengaruhi budaya
Tatkala bercinta, manusia terleka sehingga tidak menyedari masa yang berlalu. Bagaimanapun, semakin berubahnya masa, manusia juga tidak lagi menghiraukan cinta yang pernah mereka janjikan.
Jangka hayat perkahwinan juga kelihatannya dipengaruhi oleh budaya dan norma hidup sesebuah masyarakat.
Dalam masyarakat Barat yang terkenal dengan nilai individualistik, masyarakatnya berpegang kepada suara hati mereka sendiri. Mereka akan meneruskan atau membubarkan sesebuah perkahwinan bergantung kepada 'apa yang dirasakan sebagai yang terbaik untuk naluri mereka', dan bukannya orang lain.
Situasinya terbalik dalam masyarakat kolektif, iaitu usia sesebuah perkahwinan biasanya bergantung kepada 'apa yang orang lain akan perkatakan?'
Inilah yang ada kalanya menjadikan seseorang itu sanggup meneruskan perkahwinan walaupun menderita, manakala ada pula yang berakhir dengan perceraian walaupun dugaan yang dihadapi tidak begitu besar.
Ada juga orang yang terpaksa menghadapi kehidupan rumah tangga yang sangat menyakitkan kerana keluarga tidak memberikan restu, walaupun pada hakikatnya pasangan tersebut tidak mempunyai sebarang masalah.
Keluarga harmoni
Secara umumnya, kajian-kajian menunjukkan bahawa perkahwinan biasanya kekal dalam kalangan pasangan yang dibesarkan dalam keluarga yang harmoni, mempunyai taraf pendidikan yang sama, mempunyai pendapatan yang baik, tinggal di kawasan luar bandar dan mempunyai pegangan agama yang baik.
Bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, komunikasi dikatakan sebagai aspek yang sangat utama dalam menentukan survival sesebuah hubungan.
Komunikasi dalam konteks ini tidak semestinya hanya dalam bentuk perbualan, tetapi ia turut melibatkan bahasa tubuh yang lain.
Kajian-kajian yang dijalankan sejauh ini menunjukkan bahawa pasangan yang bahagia biasanya memiliki ciri-ciri yang sama iaitu lebih kerap untuk saling menyetujui, menurut kehendak pasangan dan gemar untuk ketawa.
Pasangan yang mengalami konflik pula biasanya lebih cenderung untuk mendominasi pasangan, sukar bersetuju dalam satu-satu isu dan saling mengkritik antara satu sama lain.
Ini menjadikan rumah tangga telah menjadi kanvas tekanan hidup yang cukup menyedihkan. Ramai yang bermain kata yang indah semasa bercinta, tetapi mengeluarkan kata yang menyakitkan sesudah berumah tangga.
Realiti yang harus difahami oleh pasangan baru berkahwin, bahawa setiap rumah tangga pasti akan berhadapan dengan konflik dan masalah. Sekalipun ketika bercinta semua perkara boleh menjadi indah, ia tidak semestinya benar ketika berada di alam rumah tangga.
Bagaimanapun, bukanlah bermakna bahawa konflik itu akan menyebabkan seseorang tidak bahagia.
Hakikat perbezaan
Kajian-kajian juga melaporkan bahawa mereka yang bahagia juga sebenarnya menghadapi konflik. Bagaimanapun, mereka mampu mengecap bahagia kerana menyedari hakikat perbezaan dan lebih kerap untuk menghadapi konflik dengan reaksi yang lebih positif, misalnya senyuman, sentuhan, penghargaan dan ketawa.
Sebaliknya, mereka yang menangani konflik secara negatif seperti meluahkan kata-kata sindiran kepada pasangan, sering berbalah pendapat atau menyakiti pasangan, biasanya akan berakhir dengan perceraian.
Atas sebab itulah, pasangan muda yang baru memulakan alam rumah tangga, mereka mesti belajar untuk menangani konflik rumah tangga secara positif. Masalah yang dihadapi tidak boleh ditangani secara terburu-buru.
Kebiasaannya, manusia akan mampu menangani konflik dengan baik sekiranya mereka bersikap positif terhadap masalah yang dihadapi dan bersangka baik bahawa keadaan akan berubah pada masa hadapan.
Ini biasanya berlaku pada peringkat kognitif atau dalam minda individu. Ada pula pasangan yang cuba menstabilkan keadaan dengan menyuarakan kelemahan yang dihadapi dan mencari jalan untuk diperbaiki.
Apabila berhadapan konflik yang sangat berisiko, salah seorang daripada pasangan perlulah melakukan pengorbanan dengan terus mengekalkan kesetiaan. Besar kemungkinan, keadaan akan bertambah baik pada masa mendatang.
Memilih bercerai setiap kali perselisihan belum tentu menjanjikan sesuatu yang lebih membahagiakan. Tabah menghadapi ujian itulah hakikat keindahan sebuah perkahwinan.

1 comment:

Norsha said...

setuju...banyak konflik berlaku dlm r/tangga kerana masalah komunikasi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails