Yang Ikut

Saturday, 17 September 2011

Kalau begitu, belum tentu begini

Reactions: 
Kerana sejarah bergantung kepada penilaian masing-masing, maka dikatakan bahawa kerana si A telah melakukan penentangan di zaman penjajah, maka si A harus diangkat sebagai nasionalis. Ini kerana si A melawan penjajah. Ini antara hujah yang berlegar sekarang ini.

Dalam psikologi ada dibincangkan hal seperti ini. Orang mengaitkan dua perkara kerana berdasarkan rasional. Katakan begini. (i) Bunga ia spesis yang wangi. (ii) Bunga tahi ayam termasuk dalam spesis bunga. Maka (iii) bunga tahi ayam juga wangi. Atau 'Melayu ialah bangsa yang peramah'. 'Ahmad ialah seorang Melayu'. Jadi, 'Ahmad seorang yang peramah'.

Sebenarnya, ia hubungan tidak berkaitan. Walaupun bunga bersifat wangi, tetapi bunga tahi ayam tidak. Walaupun Melayu itu peramah, belum tentu Ahmad seorang yang peramah. Dia mungkin seorang yang pendiam.

Sebab itu apabila anda membaca apa-apa sahaja laporan atau berita, anda harus bijak menggunakan akal anda. Anda harus berdiri atas kapasiti anda, dan bukannya mengikut corak pemikiran yang dilagukan oleh pihak lain - sekalipun mereka itu ialah idola anda.

Kalau kita menggunakan hujah setiap yang menentang penjajah ialah nasionalis, maka adakah Chin Peng juga harus dianggap nasionalis? Harus diingat, yang menentang penjajah itu belum tentu kerana bangsa atau negara. Jepun juga menentang penjajah Inggeris, tetapi mereka bukanlah nasionalis kerana mereka ada agenda lain. Komunis juga menentang Inggeris, tetapi belum tentu mereka nasionalis.

Yang duduk diam di atas rumah, yang tidak berbuat apa-apa - tidak pula boleh dianggap sebagai bukan nasionalis. Semuanya bergantung kepada niat yang ada di lubuk hati seseorang.

Kerajaan Siam membenarkan Jepun menggunakan negaranya untuk dijadikan jalan ke Tanah Melayu. Sekali pandang, ia bukan langkah yang bersifat nasionalisme, kerana membenarkan kuasa asing - apatah lagi gerombolan tentera memasuki negara. Bagaimana pun, akhirnya diketahui bahawa langkah itulah yang menyelamatkan Siam dari dijajah.

Malaysia juga kononnya tidak pernah terjajah. Aku tidak mahu mengulasnya. Pembaca lebih bijak dan arif. Anda tidak perlu ada jawatan atau kelulusan yang besar untuk mengulas pandangan ini. Yang perlu anda tahu - sejarah ditentukan oleh sesiapa yang menulisnya.

Yang paling utama - sedikit fikiran yang waras dengan dapat berfikir - kalau begitu, belum tentu begini.

3 comments:

Dr. Ben said...

Jepun apa pulak jadi nasionalis bagi Malaysia. Salah tamsilan daaa.

Datuk Zambry dah tanya bila nak start projek ;)

Ismi Ijmi said...

"sejarah ditentukan oleh sia[pa yang menulisnya"

yang ni tajam dan berisi padat.

hehe,btw, kita sama dalam isu ni.

ismadiyusuf said...

dekat-dekat pilihanraya, macam-macam isu nak diketengahkan nak tunjukkan siapa yang paling nasioalis...sejarah yang dipolitikkan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails