Yang Ikut

Sunday, 28 August 2011

Salam Aidilfitri untuk semua

Reactions: 
Selamat hari raya Aidilfitri kepada semua pembaca. Maaf zahir dan batin.

Kalau di Malaysia, sekarang ini keadaan tentu sibuk. Sibuk dan kalut dengan bermacam hal.

Di jalanraya sibuk dengan kemalangan. Di pasaraya, sibuk pula dengan baju raya. Di malam raya, sibuk menunggu penjual melelong kuih raya.

Emak mula sibuk menukar langsir baru. Karpet yang lama patut dibuang. Anak-anak sudah mula pulang berkampung. Ada yang bertambah menantu. Ada yang menambah cucu.

Ada yang sibuk menukar wang siling. Ada pula yang sibuk mencari daging. Ada yang baru mencari-cari di mana kubur orang tuanya.

Belum lagi bercampur urusan seludup mercun dan bunga api dari Thailand. Inilah musimnya membuat wang.

Bagaimana di Adelaide?

Kami hidup seperti biasa. Tidak ada apa yang disibukkan. Tidak perlu baju baru. Tidak perlu ketayap baru. Tidak perlu kuih baulu. Tidak perlu mencari buluh membakar lemang. Tidak perlu apa-apa. Sudah lama aku tak mendengar lagu raya.

Sedikit sahaja keperluan beraya di rantau orang ini. Menunggu khabar bila tarikh berhari raya, dan kemudianya dimasak serba sedikit makanan.

Selamat hari raya semua.

Yang sedang bermain mercun, jangan sampai terbakar tangan. Yang bakal memandu, awaslah banyak lembu di tengah jalan. Yang tak ada wang, anggaplah pulang ke kampung satu pelaburan. Yang menjadi bekas kekasih, anggaplah semua yang menjadi bekas ini hanyalah barang recycle. Jangan bersedih dan bermuram durja.

Untuk yang senasib dengan aku beraya di rantau orang - raya sebenar ialah apabila kita tidak perlu membelanjakan wang yang banyak untuk berhari raya.

Maaf zahir dan batin dari aku dan keluarga.

Semoga raya ini membahagiakan.

2 comments:

Dr. Ben said...

eid mubarak!

zarch said...

Salam aidil Fitri, semoga dikabul segala amalan kita.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails