Yang Ikut

Thursday, 16 June 2011

Hantu mak Limah mana pula ni?

Reactions: 
(Ini adalah perbincangan psikologi, walaupun tajuknya tiada berkaitan)


Walaupun dalam setiap keadaan, kita cuba memilih warna yang kita sukai, tetapi jarang kita berfikir apakah warna memainkan peranan psikologi dalam hidup kita.

Setiap kali memilih pakaian, kita berfikir apakah warna yang sesuai dengan jiwa kita. Kita juga terangsang dengan warna tertentu bagi menghiasi rumah kita. Bahkan, kita mungkin tidak begitu tergamak meminum air oren yang diletakkan warna hitam.

Kita juga selalu melihat banyak wanita cantik (tidak cantik juga) suka memakai gincu berwarna merah agar kelihatan menawan. Mengapa ada warna tertentu?

Dalam satu kajian beberapa tahun terakhir ini, mendapati bahawa warna juga ada kaitan dengan prestasi. Mereka yang diberikan anagram (permainan huruf) berwarna merah didapati gagal menyelesaikan masalah permainan huruf yang diberikan. Kajian lanjutan juga mendapati mereka yang diberikan kad huruf merah juga cenderung memilih tugasan yang mudah dan ringkas.

Apakah maksud kajian ini? Ini menunjukkan warna merah telah menyebabkan motivasi penyelesaian masalah manusia merosot.

Sebab itu, kalau anda sedang mengikuti kelas peperiksaan, jangan sesekali memakai baju merah.

Bagaimana pun, warna merah ini didapati mempunyai sifat yang lain pula. Ia dianggap sebagai warna seksi dan memberahikan.

Kajian mendapati warna merah membangkitkan tarikan lelaki. Siri ekperimen menunjukkan bahawa wanita yang memakai pakaian merah atau foto wanita dalam warna merah dianggap sebagai lebih mempesonakan bagi lelaki. Bagaimana pun, bagi wanita yang melihat foto wanita lain dengan warna merah, bagi mereka ia tidak ada apa-apa. Ia biasa sahaja.

Sebab itu, bagi wanita - ada baiknya setiap kali menyambut suami anda pulang dari kerja, pakailah pakaian merah atau gincu merah. Ia mungkin menghilangkan penat suami.

Tidak percaya?

Cuba hari ini anda memakai pakaian hitam dan bergincu hitam, dan tunggulah suami anda di depan pintu. Tunggu apa reaksinya.

Jangan terkejut - nanti dia berkata 'hantu mak Limah mana pula ni?"

1 comment:

ihsan_huhu said...

bersih baju kuning

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails