Yang Ikut

Thursday, 7 November 2013

Anak muda Metropolitan

Reactions: 
Kalau anda datang ke kampung saya, di pinggir pekan Changlun anda akan berasa kagum. Anda kagum kerana kampung saya disediakan pondok RELA yang cantik di pintu masuk kampung.

Anda kagum dan teruja kerana yang menjaga pondok itu bukan RELA, tetapi sukarelawan anak-anak muda.

Mereka akan memerhatikan kereta yang masuk dengan mata yang tajam. Renungan mereka menakutkan. Mereka tidak menggangu anda. Tetapi mereka berdiri dan memarkir motosikal di bucu jalan yang menghalang kereta lalu lalang. Bagusnya, mereka ini berjaga di pondok ini siang dan malam. Kadang-kadang ramai, kadang-kadang sedikit.

Sukarelawan ini bukan makhluk biasa. Mereka anak kampung yang berjiwa metropolitan.  Mereka mungkin tidak tahu pun kewujudan album Kings of Metal oleh Manowar. Tidak juga mungkin tahu adanya kumpulan bernama Black Sabbath atau Iron Maiden.  Saya tidak kisah anak muda berjiwa metropolitan ini tidak tahu lagu Barat yang berat itu. Mereka juga mungkin tidak tahu adanya ulama bernama Tok Kenali atau Syeikh Abdul Samad Palembang. Tidak mengapa. Mereka warga kosmopolitan yang lahir dan hidup di kampung saya.

Mereka mungkin tidak pernah menjejak kaki ke Kuala Lumpur juga. Itu hebatnya mereka. Anak kampung berjiwa metropolitan dan kelihatan black metal ini.

Siapa mereka ini? Hebat dan kalis dari pelbagai anasir buruk barat yang jijik itu.

Mereka ini adalah penagih ice. Hidup mereka tidak menjiwai makna anak kampung. Pada zaman saya muda dulu, tahun 1990an, penagih heroin biasanya berasa malu dan mereka menagih di hutan belukar atau hujung kampung. Mereka tidak berdiri atau melepak di pintu masuk kampung. Mereka malu kerana anak muda kampung waktu itu masih jitu jiwa kampungnya.

Sekarang ini berbeza. Kalaupun bukan 100 peratus, 70 peratus daripada anak muda ini ialah penagih ice tegar. Mereka menjadikan pondok RELA itu Chow Kit baru. Mereka lebih teruk gaya hidupnya daripada pemuzik Inggeris. Mereka tidak berkerja. Tidak bernyanyi. Tidak menari. Tidak melakukan apa-apa.

Ibu bapa mereka tidak kisahkah?

Ibu bapa mereka sangka inilah nilai metropolitan.  Hakikatnya bukan. Ini nilai anak muda kampung yang tidak ada kelas. Ia nilai yang tidak ada nilai. Ia nilai batang kayu reput yang menunggu mati.

2 comments:

mulan said...

ish..ish..ish..depa tak kenai iron maiden & black sabbath...p habaq sat kat depa "in god we trust, in rock we thrash"....kah kah kah

FakirFikir said...

Hebat mak cik ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails