Yang Ikut

Friday, 2 August 2013

Jangan bermain dengan babi dan anjing

Reactions: 
Babi dan anjing ada dua jenis makhluk yang sangat sensitif di negara kita. Sama sensitifnya dengan monyet dan pisang di Barat. Orang Barat mungkin tidak kisah kalau ada aksi mencium anjing kerana itu kesukaan mereka. Tetapi mereka mungkin marah kalau membuat aksi monyet dan menghulurkan pisang. Banyak orang berkulit hitam dan orang Asia terkena serangan provokasi kaum ini di Barat oleh individu tidak bertamadun.

Mangsa momokan dikatakan tidak bertamadun kerana kononnya berasal daripada monyet. Hakikatnya orang yang memomok itulah yang mungkin ada sifat binatang yang tidak bertamadun. Monyet tidak pernah melakukan aksi memalukan manusia. Manusia itulah yang menunjukkan aksi monyet memalukan diri sendiri.

Di negara kita, babi dan anjing menjadi makhluk yang sangat sensitif. Anjing mungkin merupakan hal khilafiah. Babi mungkin tidak. Begitu pun, kedua-duanya tetap sensitif. Memaki orang lain dengan patah kata 'babi' dan 'anjing' boleh berakhir dengan pergaduhan. Apatah lagi kalau ia dikaitkan dengan hal-hal agama orang Islam.

Biarlah orang tadi tidak berpuasa atau bersembahyang. Mereka mungkin boleh minum arak atau melanggan pelacur. Tetapi menyentuh babi dan anjing adalah hal haram yang sangat dielakkan.

Begitulah simbol babi dan anjing dalam budaya orang Islam di Malaysia.

Ia binatang luar biasa hebatnya.

Sebab itu, bermain dengan isu babi dan anjing ini berakhir dengan hal yang buruk.

Jangan dikata bahawa orang bukan Islam tidak faham hal ini. Ia difahami oleh masyarakat kita. Sama fahamnya orang lain dengan istimewanya lembu bagi agama Hindu.

Kita boleh memakan daging lembu, kerana motifnya bukan menghina. Bagaimana pun, kalau ada orang yang cuba menggunakan lembu untuk memprovokasi orang beragama Hindu, mereka akan marah. Begitu juga orang Islam. Penganut agama lain boleh makan seberapa banyak pun daging babi, atau membela sekandang anjing sekalipun.

Tetapi, kalau ada yang bermain sentimen dengan makhluk dua ekor ini, semua penganut Islam terganggu emosi mereka, sekalipun di bulan puasa mereka makan secara sembunyi di belakang kedai.

Sebab semua kita memahaminya, maka ada baiknya kita jangan bermain dengannya. Baik ia dilakukan oleh orang Islam atau bukan.

Menjaga sensitiviti bukanlah hal yang sukar sangat. Memahami apa yang tidak kita suka orang lain lakukan kepada kita, begitu jugalah jangan dilakukan hal yang sama kepada orang lain.

Jadi mengapa ada yang sengaja buat tidak faham?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails