Yang Ikut

Saturday, 16 February 2013

Menulis seperti memasak

Reactions: 
Menulis sebenarnya bukanlah hal yang sukar. Ia seperti memasak.

Setiap yang bernama penulis, biasanya sudah menyusun alir penulisannya di dalam otak mereka. Ini bagi mereka yang menulis buku atau novel. Mereka sudah tahu apa yang hendak dimula, dan apa yang akan berakhir. Mereka tahu apa yang akan ditulis di bab 1, dan apa yang akan ada di bab terakhir. Ia mungkin hanya sekadar bayangan sahaja.

Dalam psikologi, ia dinamakan 'schema', atau skema. Ia disusun dalam bentuk 'chunking' atau 'cluster'.

Masalah bagi kebanyakan orang ialah masa. Inilah yang sebabkan seseorang itu tidak boleh menulis.

Bagaimana pula dengan penulisan akademik?

Ia lebih mudah. Ia bukan imaginasi. Ia bukan hayalan. Aliurnya sudah ditentukan.

Apa yang menjadi masalahnya. Masalahnya ialah kebanyakan penulis tidak tahu 'flow' yang sepatutnya.

Seperti seorang tukang masak, penulis sudah tahu langkahnya. Mereka sudah tahu bila masa akan diletakkan minyak, bawang, ikan dan beberapa kali ikan perlu dialihkan. Tidak boleh dimasukkan ikan dahulu, kemudiannya baru diletakkan minyak. Ia akan menjadi hal yang pelik.

Dalam tulisan akademik, sebenarnya pada setiap perenggan sudah ditetapkan apa yang patut ditulis dahulu. Cuba anda membuka jurnal, dan lihat flownya. Lihat persamaan flow dan rentaknya. Apa yang sama? Nota: Jangan membuka jurnal kelas bawahan, ia tidak mempunyai flow yang sewajarnya. Mereka meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.

Inilah asas yang patut dipelajari.

Keduanya, ialah ilmu berhujah. Ia memerlukan penulis tahu di sisi mana mereka berada. Dengan ini barulah mereka tahu bagaimana menulis secara analitikal. Kalau penulis tidak ada 'stand', kita akan menulis balik apa yang ditulis orang. Banyak penulis hanya mengulang balik apa yang telah ditulis, tanpa tahu bila saatnya harus dipuji atau dikritik, atau bersikap neutral. Sebab itu, tulisan seperti ini ialah tulisan yang kaku. Tulisan seperti ini ialah tulisan yang tiada roh.

Bagaimana untuk menjadikan sesebuah tulisan ada 'roh'?

Datanglah kelas.No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails