Yang Ikut

Saturday, 20 July 2013

Bila Facebook menjadi ustaz baru

Reactions: 
Bulan Ramadhan, semua orang berlumba-lumba berbuat kebaikan.

Semua orang ingin bercakap hal agama.

Facebook (FB) telah menjadi satu caranya. Ia hal yang baik.

Bagaimana pun, aku terkesan satu perkara. Kebanyakan orang cuba 'share' apa sahaja maklumat yang mereka jumpa di sana sini, atau yang mungkin dirangkaikan daripada satu orang kepada orang yang lain.

Hakikat yang tidak diketahui ialah ada hal-hal yang memerlukan penghuraian mereka yang alim. Bukan sekadar berhujah semberono. Atau sekadar mengikut logik akal. Atau disebabkan oleh hujahnya yang kelihatan logik, atau grafiknya yang cantik.

Maka muncul bermacam-macam maklumat yang kononnya dikatakan sebagai 'pengetahuan' dalam hal beragama. 

Termasuklah perdebatan sama ada wujud atau tidak apa yang dikatakan sebagai waktu 'imsak'. Ada pula yang berdebat tentang terawih itu 8 atau 20 rakaat. Belum lagi perdebatan sama ada syaitan dirantai atau tidak.

Sedangkan ia bukanlah hal pelik bagi banyak orang yang mempelajari hal itu. Tidak ada isu yang patut didebatkan pun.

Ilmu agama tidak boleh didapatkan daripada Facebook. Ia perlu didapatkan daripada guru. Facebook boleh membantu, tetapi guru itulah yang patut dicari dahulu. 

Bagaimana pun, mencari guru biasanya payah apatah bagi kebanyakan kita yang hidup di bandar dan sibuk ini. Lebih mencari Facebook sahaja untuk mengajarkan kita agama.

Berkongsi maklumat agama melalui Internet, Twitter, Facebook atau apa sahaja mediumnya bukanlah satu kesalahan. 

Bagaimana pun, berguru itulah jalan yang terlebih baik sebelum berkongsi. Takut-takut yang kita kita kongsikan itu lebih memudaratkan berbanding kebaikannya, kerana yang membaca juga mungkin adalah orang seperti kita juga.

2 comments:

eira eixora said...

saya sangat menyokong entri ini

Ikmal Ishak said...

Benar Doktor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails