Yang Ikut

Tuesday, 3 May 2011

Marahlah cuaca dan tanah

Reactions: 

Setiap hari, kalau kita pergi berkerja, kita akan merasa gelisah kalau tidak berpakaian dengan cara sewajarnya. Kita bimbang kalau seluar dan baju kita tidak dirapikan atau rambut tidak bersikat. Rambut kita juga seharusnya pendek.


Kita diajar untuk kemas sejak di alam sekolah lagi. Baju putih mesti dimasukkan ke dalam seluar dan mesti ada talipinggang pula. Kalau berambut panjang atau berstokin belang, kita akan dihukum.

Tetapi ia tidak berlaku di Australia. Anda boleh berambut panjang. Berseluar jeans dan berpakaian tidak formal bukan hal yang pelik. Tidak ada apa yang formal. Pakailah apa sahaja. Sama ada anda profesor atau pengurus, semuanya sama sahaja.

Di sekolah juga begitu. Paling penting ialah seluarnya gelap, dan bajunya sama ada T-kuning atau hijau. Itu sahaja. Tidak ada yang didenda kerana kasut atau rambut.

Orang selalu berkata - budayalah yang menentukan cara hidup manusia.

Apa pula yang menentukan budaya? Kita jarang mendengar akan hal ini.

Georgas dan Berry pengkaji budaya yang masyur - yang jarang kita dengar namanya kalau tidak membaca, berkata budaya manusia ditentukan oleh cuaca dan tanah. Kerana banyak masyarakat Barat hidup dalam cuaca yang sejuk, sukar bagi mereka memakai baju kemeja nipis yang formal. Jadi, pakaian tidak lagi termasuk dalam kriteria penting dalam adab formal mereka. Begitu juga mereka yang hidup di tanah tinggi. Cuaca yang sejuk dan perjalanan yang sukar menjadikan mereka berlainan dengan dengan orang di tanah rata.

Cuaca dan tanah telah mengubah cara kita hidup, cara kita makan dan berpakaian. Sebab itu jangan marahkan pentadbir yang menguatkuasakan undang-undang. Marahlah kepada cuaca dan tanah.

3 comments:

Abang Ben said...

baru kembali dari pertapaan la ni ye

FakirFikir said...

Baru keluar dari tanah tinggi..haha

ismadiyusuf said...

mungkin juga...mungkin tidak juga...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails