Yang Ikut

Wednesday, 27 October 2010

Siri mengenal diri - Part 1

Reactions: 
Kita kembali dengan siri kuliah psikologi. Kali ini kita bincang berkaitan personaliti manusia.

Setiap hari kita melihat diri sendiri. Kita juga melihat orang lain. Begitu juga dengan orang lain. Mereka melihat diri mereka. Mereka juga memerhatikan gerak geri kita. Kita selalu bertanya, mengapa kita berbeza? Bukan sahaja kita dengan orang lain, di kalangan adik beradik kita pun, ibu atau ayah kita selalu berkata bahawa anak-anaknya itu berbeza. Setiap orang ada perbezaan tersendiri.

Ayat yang selalu digunapakai dalam psikologi - yang selalu anda dengar juga - nature vs., nurture. Adakah personaliti manusia ini terbentuk secara semulajadi atau disebabkan faktor persekitaran? Kalau begitu - siapakah yang patut kita persalahkan kalau ada personaliti kita yang tidak betul? Mungkin kedua-dua ibu bapa kita. Merekalah yang mewariskan genetik kepada personaliti kita itu. Mereka jugalah yang menyediakan persekitaran dalam kehidupan kita.

Dikatakan manusia berbeza dalam hal tertentu kerana fungsi otak (untuk pembaca yang ada asas fisiologi: baca frontal cortex dan limbic system) yang diwariskan melalui genetik. Sebab itu, ada orang yang mempunyai sifat takut, ada yang tidak. Begitu juga dengan sifat malu.

Persekitaran pula menyumbangkan sama ada meneguhkan atau mengurangkan hal ketakutan ini. Anak-anak yang diasuh di tadika misalnya, yang terdedah dengan banyak kanak-kanak lain didapati semakin berkurang rasa malunya, dibandingkan dengan anak yang diasuh di rumah. Ini cuba menunjukkan bahawa persekitaran juga menyediakan asas penting dalam pembinaan personaliti manusia.

Sebab itu - apabila anda mengasuh anak - jangan takutkan mereka dengan hantu puchong kalau mereka tidak mahu tidur malam. Carilah alasan lain yang lebih wajar. Sebab itu banyak cerita hantu lebih banyak muncul di kampung-kampung. Itulah modal yang selalu digunapakai bagi menidurkan anak. Apabila anak ini besar, cerita hantu ini terus dibawa dalam hidup sekalipun mereka hanya melihat plastik putih yang terbang dibawa angin di waktu malam. Di Australia ini - jarang orang bercakap fasal hantu. Di mana pun kita berjalan, kita tidak pernah membayangkan akan ada hantu muncul di depan kita.


Jangan juga malukan mereka. Misalnya kalau ada budak lelaki berkawan dengan budak perempuan - dan kita berkata: "oo..nak kahwin ya". Ini membuatkan mereka menjadi pemalu. Kita tidak tahu apa personaliti yang ada dalam genetik mereka. Cara kita mendidik mungkin akan memperteguhkan sifat yang tidak elok.

Bagaimana pun, dalam beberapa tahun terakhir ini - ada pandangan baru. Pandangan ini menyatakan kedua-dua fator genetik dan persekitaran saling bergantungan. Pengalaman yang kita lalui mengaktifkan mekanisme genetik yang sedia ada dalam diri.

Itulah yang membentuk diri kita.

1 comment:

zarch said...

Sungguh menarik nukilan ini...tak sabar nak baca sambungannya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails