Yang Ikut

Saturday, 4 January 2014

Komen pilihan

6 Mereka telah Komen, Kutuk, Kritik
Reactions: 
Ada soalan daripada seorang pembaca.  Siapa yang nak tolong jawab?


saya baca ayat"saya tidak bersetuju" terus saya tekan butang reactions bagus.hahaha=D.saya f.4.parents saya duk sibuk suruh saya amek tuisyen sbg persediaan spm.lagi pula,diorg ckp aliran sains tu susah.-saya ambik aliran sains-dan saya rasa faktor penolak yang paling besar ialah,ke-dua2 org kakak saya dri mula2 masuk secondary lagi start tuisyen.sdgkan saya hanya betah tuisyen selama 2 bulan masa pmr.tu pun,byk absent.masa f.3 pun,satu family bising,sbb saya tak tuisyen .cakap perasan la,berlagak la,pemalas lagi.tapi sbb saya boleh skor-alhamdulillah...lagi baik dari kakak saya-jadi isu tu lama2 jadi pudar.jadi sekarang,isunya jadi hangat balik.serabut.saya bukan tak nak tuisyen.tapi hmpphhh.saya tak faham kenapa kakaks saya suka sgt dgn tusyen.dri pengamatan saya,nak cari cg.tuisyen y lg superb dari cg.sekolah saya amatlah susah.jadi saya berhenti tuisyen.membazir duit.ketika itu,bg saya memadai dgn fokus di sekolah.dan sya perlukan msa utk rehat.utk otak refresh balik.takkanlah seminggu nak balik rumah pukul 6.kerja sekolah pun dah berlambak.mmg ramai yg terkjr2 tusyen sampai tak siap homework,klas tambahan lagilah.kalau betul2 berkesan-takde niat nak menghina-saya nak.tapi masalahnya.dgn cg dtg lewat.cg.tak tetap.sistem tak teratur.masalah sosial lagi la.jd sy berhenti waktu itu,sbb saya rasa sya mampu dgn bantuan guru skolah dan bantuan dari-Nya.tapi masalahnya,ni utk spm.saya sedikit gugup.lagipun tak larat nak bertegak dgn parents.cuma kekdg sya terpikir,diri sya juga perlukan rehat.kalau tak cukup rehat,kuat sgt belajar,nanti otak penat.stress.lgi teruk.nak tgk muka ma pun dah susah.abah lagilah.cuma bila org ckp saya ni over confident,perasan,pemalas dan saya sendiri pun prnh rasa yg saya ni tak leyh nak berkorban langsung.saya jadi runsing...jadi saya nak mintak pendapat tuan,insyaAllah,pemikiran saya terbuka.saya nak mintak pendapat.nak bandingkan p&c nya.jadi saya sangat berharap tuan dapat bantu saya.apakah spm memerlukan tuisyen.dan kalau saya tak tuisyen,apa yang perlu saya buat utk back up pelajaran saya.

Wednesday, 1 January 2014

Perutusan tahun baru 2014

1 Mereka telah Komen, Kutuk, Kritik
Reactions: 
Selamat tahun baru 2014 kepada semua pembaca.

Sesiapa pun anda, tua atau muda, penganggur atau pekerja, bagi saya anda semua sama sahaja. Anda semua adalah pembaca.

Saya menuliskan apa yang saya rasa patut dituliskan. Saya tidak pasti orang bersetuju atau tidak. Ia bukan pekerjaan saya. Adakalanya ia mungkin sedikit sinikal. Tetapi bukan tugas saya untuk memuji perkara yang saya tidak suka.

Saya juga tidak kisah saya menjadi popular atau tidak. Saya tidak perlukan populariti kerana saya bukan ahli politik atau artis. Saya orang biasa sahaja.

Tahun 2013 ini, kita dihadapkan dengan hiruk pikuk politik yang tidak tentu hala. Kita dikacaukan dengan sentimen agama. Kita digelisahkan dengan turun naik ekonomi yang tidak memberangsangkan.

Bagaimana pun, kita juga ada banyak berita yang mengasyikkan. Kita masih mampu makan di kedai mamak. Kita masih mampu memecut laju di highway. Kita masih mampu duduk di tepi pantai sambil bernyanyi lagi Najwa Latif. Paling istimewa, kita masih ada manusia lain di sisi untuk berbual.

Itu buktinya kita masih bernyawa. Tidak pasti tahun 2014 ini kita masih ada peluang berapa lama untuk menghirup udara segara. Saya juga semakin lama semakin tua. Saya cuma merasakan saya muda. Hakikatnya tidak.

Cuma saya berharap otak saya masih jernih, dan jari saya masih kuat untuk menulis sesuatu.

Semoga tahun 2014 ini bakal memberikan harapan baru untuk kita.

Salam kejayaan kepada semua pembaca. Semoga anda menjadi manusia yang lebih baik.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails