Yang Ikut

Saturday, 3 September 2011

Selamat tinggal Adelaide - I

Reactions: 
Semalam, aku dijemput untuk menyampaikan pembentangan dalam siri seminar yang dianjurkan oleh fakulti. Ia merupakan acara bulanan yang diadakan setiap Jumaat pertama. Ia juga merupakan siri seminar yang biasanya disampaikan oleh ahli akademik sama ada dari dalam atau luar negara. Aku diberi masa 30 minit untuk membentangkan kajian aku - "Job stress story: Malaysia experience'.

Seperti biasa, aku jarang mempunyai perasaan gugup atau bimbang. Ia sebahagian dari kelebihan yang Tuhan berikan kepada aku.

Aku mulakan pembentangan dengan kata-kata 'My first language is Thai, Malay is my second language, and English is only my third language. So, if you can understand Avatar language, you can understand my language too". Semua hadirin menepuk tangan.

Beberapa soalan ditanya oleh peserta. Ada yang bertanya 'what is your next research?' Ada pula yang bertanya 'Do you have intention to develop your own scale?'.

Ini bagusnya membentang sesuatu di hadapan orang Barat. Mereka akan menghargai anda. Dalam budaya Asia, kita cencerung mencari kelemahan. Tujuannya ialah menunjukkan kita lebih baik.

Habis pembentangan, beberapa orang datang berjumpa aku. Bertanya itu dan ini. Terasa seperti aku ini seorang sarjana yang besar pula.

Semalam juga ialah hari terakhir aku di kampus. Agak sedih juga. Beberapa orang kenalan aku - termasuk guru bahasa Inggeris aku datang untuk menonton pembentangan aku. Dia memberikan aku kad dan sebatang pen sebagai tanda persahabatan. Hampir semua kakitangan di Centre for Applied Psychological Research juga hadir - kerana katanya ini mungkin kali terakhir mereka melihat aku. Tidak pasti lagi sama ada aku akan kembali.

Sebenarnya aku ada banyak lagi kawan baik yang lain. Seorang daripadanya juga guru bahasa Inggeris aku. Jacquie Moller - wanita yang mengajar aku Arts in English. Dia jugalah yang mengedit kata penghargaan dalam tesis aku.

Semalam, sebelum aku pulang - penyelia aku memberikan buku 'Mplus'. You must to keep this. Katanya. Ini buku yang paling mahal. Mahal, kerana ini ialah buku program statistik Mplus yang canggih itu. Mplus ialah program yang lebih complicated - tetapi mampu menganalisis banyak hal yang tidak dapat dilakukan oleh AMOS dan HLM. Lebih mahal, dalam buku ini terdapat no siri untuk menginstall software Mplus. Paling mahal - dalam buku ini penyelia aku menulis sesuatu.

Isnin ini aku akan pulang.

Selamat tinggal Adelaide. Aku ada banyak tugas yang menanti di Malaysia.

6 comments:

mulan said...

Mr FF and family,
Selamat memulakan kehidupan baru dan muga tabah menghadapi cabaran "sepak terajang" dunia akademik Msia. Muga Mr FF kekal seperti yg akak & abg kenal.

p/s: nanti akak abih belajar ajar MPlus ye...waaaa...bestnya dpt free...mahal gilerrrr kalau nak beli sendiri..

FakirFikir said...

Kalau berubah pun, mungkin bertambah handsome!

Anak Pendang Sekeluarga said...

selamat berangkat

ainishamsi said...

Selamat pulang dan tahniah! Open house raya pls. hehe

sha my heart said...

Wah, bestnya. Mplus tu stats tool ke? Kite guna SPSS je.

1st language is Siamese? Wah, pandai la berbahasa Siam? Boleh la ajarkan..

FakirFikir said...

Anak Pendang - TK
Aini - balik KL tak ada rumah, so tak ada openhouse.
SMH - Mplus ialah stat tool, similar to AMOS and LISREL. You need to learn a new stat tools, as SPSS could not help you to analyses a complicated predictions.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails